Hozzávalók: apró szemű édes eper, vodka, valamint 5 dkg kristálycukor minden 2 dl - átszűrt - epres vodkához.
Valójában nem terveztem idén ezt a likőrt, viszont egy alkalommal olyan apró szemű epret sikerült szednünk, hogy úgy döntöttem, némi vodkában kell beteljesíteniük a végzetüket.
Az első fázisban nem sok teendő van vele, az epret meg kell tisztítani, üveg(ek)be tenni, és annyi vodkával felönteni, amennyi cca. egyujjnyira ellepi. Nagyobb szemű eprek esetén érdemes darabolni azokat - a méret nem kikötés, de az, hogy a gyümölcs valóban érett és zamatos legyen, igen.
Hűtőszekrénybe téve érlelődni hagyom legalább 3, de inkább 4 hétig, egy hónapig. Ezután először tiszta, sűrű szövésű anyagon felfogom az epret, közben finoman ki is nyomkodom, "préselem" a levét, majd másodszor kávéfiltere(ke)n szűröm át a vodkát. Ez hosszadalmas folyamat, amit nem érdemes siettetni, különben zavaros lesz a likőr a végén, viszont magára lehet hagyni a szűrés alatt, csak időnként rá kell nézni és ki kell cserélni a filtert.
A kiválasztott üvegbe szórom a cukrot és felöntöm az epres vodkával - időnként megforgatom, összerázom, amíg feloldódik, majd hűtőszekrénybe teszem a kész likőrt. Jól behűtve, jégkockával vagy anélkül akár azonnal is fogyasztható, de kis pihenő után még finomabb lesz
A hozzávalókat összekeverjük,majd jéggel töltött pezsgőspohárba töltjük.Narancs szelettel díszítjük.
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűEgy edényben melegítsd forralásig a vizet a cukorral, majd forrald 5 percig és hűtsd le szobahőmérsékletre. Tedd hozzá a leveket és a héjakat. Rakd mélyhűtőbe 3-4 órára és keverges...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a tejszínnel, xilittel felforraljuk, hagyjuk teljesen kihűlni. A tojássárgákat habosra verjük, belekeverjük a kihűlt tejbe. Üvegbe töltjük és hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA birsalmákat mossuk meg langyos vízben, tiszta szivaccsal dörzsöljük le a bőréről a viaszos szőrzetet. A ledörzsölt almákat még egyszer alaposan mossuk le. Óvatosan, éles késsel v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű