Hozzávalók: apró szemű édes eper, vodka, valamint 5 dkg kristálycukor minden 2 dl - átszűrt - epres vodkához.
Valójában nem terveztem idén ezt a likőrt, viszont egy alkalommal olyan apró szemű epret sikerült szednünk, hogy úgy döntöttem, némi vodkában kell beteljesíteniük a végzetüket.
Az első fázisban nem sok teendő van vele, az epret meg kell tisztítani, üveg(ek)be tenni, és annyi vodkával felönteni, amennyi cca. egyujjnyira ellepi. Nagyobb szemű eprek esetén érdemes darabolni azokat - a méret nem kikötés, de az, hogy a gyümölcs valóban érett és zamatos legyen, igen.
Hűtőszekrénybe téve érlelődni hagyom legalább 3, de inkább 4 hétig, egy hónapig. Ezután először tiszta, sűrű szövésű anyagon felfogom az epret, közben finoman ki is nyomkodom, "préselem" a levét, majd másodszor kávéfiltere(ke)n szűröm át a vodkát. Ez hosszadalmas folyamat, amit nem érdemes siettetni, különben zavaros lesz a likőr a végén, viszont magára lehet hagyni a szűrés alatt, csak időnként rá kell nézni és ki kell cserélni a filtert.
A kiválasztott üvegbe szórom a cukrot és felöntöm az epres vodkával - időnként megforgatom, összerázom, amíg feloldódik, majd hűtőszekrénybe teszem a kész likőrt. Jól behűtve, jégkockával vagy anélkül akár azonnal is fogyasztható, de kis pihenő után még finomabb lesz
A cukrot egy lábosba szórjuk és felöntjük a vízzel. Időnként megkeverve felforraljuk és 10 percig főzzük. Ekkor belekeverjük a citromsavat, a borkősavat és hagyjuk langyosra hűlni....
Elkészítési idő:A borokat a vízzel egy lábasba öntjük, beleszórjuk a fűszereket. A narancs héjának a felét levágjuk, de a fehér rész ne kerüljön bele. Ezt is a lábasba tesszük, a narancsot is bele...
Elkészítési idő:A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és összeaprítjuk. Hidegen azonnal fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 2 percA csokoládét gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot. Beleöntjük a kávét, és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és 10 percig főzzük. Jól behűtve, tejszínhabbal tálal...
Elkészítési idő: 15 perc