Előzőnap 15 dkg liszt, 1,5 dl víz, 1dkg élesztő, pici cukor, pár csepp olaj
Másnap 80 dkg liszt hozzá, 1 dkg élesztő 1,5 dl vízben futtatva kis cukorral, 1 ek só, 3 ek olaj, aszkorbinsav 1 mokkásk. + minimum 4 dl meleg víz.
Kb 30- 40 perc a dagasztás ideje géppel. Kelesztőtálban 40 percet kelesztjük. Minden műveletnek áldásos a meleg, huzat mentes konyha. Lisztezett felületre borítjuk, formázzuk, óvatosan kilapogatjuk a levegőt, hogy ne legyen csupa lik majdani kenyérkénk) kizsírozott, kilisztezett (sütőpapiros kibélelés is jó módszer) sütőedénybe emeljük. Az edényben felfelé legyen helye emelkedni a cuccnak! Alakja mindegy, anyaga tűzálló legyen, nekem a jénai vált be, de fém kacsasütőben is jól sikerült. A tésztánkat lekenjük langyos vízzel már a sütőedényben, 20 percet lefedve kelesztjük. A második 20 percben tetejét enyhén lisztezzük, éles pengével bemetsszük 3 ferde vonalban és újból keljen. Mielőtt lefedjük melegvizzel enyhén bespricceljük a tetőnket, hogy nedves környezetben keleszthessünk. A sütőt maximumon felforrósítjuk. Így sül a kenyerünk lefedve az első félórában. Ekkor képződik a héj. A második fél órát fedél nélkül, csökkentett hőmérsékleten folytassuk. Pl.: 240-ről 210 fokra állítsuk a sütőt. Légkeverés nem szükséges. Borítsuk ki a kenyeret ezek után. Az aját megkopogtatva úgy kongjon, akár egy dinnye. Ekkor kész. Ha nem piros, nem kong dugjuk vissza kicsit edény nélkül. Ha túl pirul, takarjuk le zsírpapírral. Hiszen nem biztos, hogy átsült, ha az idejét nem töltötte ki. A friss kenyeret bespricceljük hideg vízzel, rácson, befedés nélkül kihűtjük. Megszegni csak jól kihűlve tanácsos, mert a késsel amúgy összeroncsoljuk a belezetet. Első nap ropogós héjú a kenyerünk. Hidegen már nejlon zacskóba tarthtjuk, hogy ne száradjon ki. Azért csak 2 dkg élesztő szerepel, mert én teljeskiörlésű rozskovászt is adok hozzá. A kovász jótékonyabb az emésztésre nézve. 4 napon át érlelődik. Kovász nélkül emeljük az élesztő mennyiséget legalább duplájára. Pl.: Ronika az öregtésztához és a másnapi összeállításhoz is használ 1-1 tasak instant élesztőt. Kovász: Első 2 nap a 3 ek kézmeleg víz (mindig!) teljeskiörlésű liszt lezárt befőttes üvegben. 3. nap etetem ugyanazokkal a mennyiségekkel, mint első nap. 4. nap 1 dl kézmeleg (mindig) víz, 10 dkg liszt. 5. nap felét felhasználom, maradékot etetem, másnap hűtőbe teszem. 10-14 napot eláll. Szobahőn tartom felhasználás előtt. A kenyér kb 1,40 kg lesz.
Sütőm titka
A különböző gyümölcsöket egyforma, falatnyi darabokra vágjuk. Egy hőálló tálat kivajazunk, a gyümölcsöket összekeverjük egy kevés nádcukorral, és megforgatjuk őket étkezési keményí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA dinnyét megfelezzük, magját és héját eltávolítjuk, a húsát nagyobb darabokra vágjuk. A gyömbért, mentalevelet felaprítjuk, beletesszük a keverőedénybe. Beleöntjük a citrom kifac...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet átszitáljuk a sütőporral és az étkezési keményítővel. A tojások sárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a puha Ramát, a sót, majd a lisztes keveréket is beledol...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA cukrot, a lekvárt, a zsírt és a tojást keverjük habosra habverővel. A lisztet, sütőport és a kakaóport keverjük össze. A masszát a liszttel kavarjuk el és fokozatosan adagoljuk h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű