Zürichi kenyér
A kenyér készítése előző nap este kezdődik
250 g kenyérliszt (BL-80-as)
6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztő
165 ml víz
Ezekből a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni másnap reggel folytatjuk.
Hozzávalók:
Az előző esti összes kovász
375 g kenyérliszt (BL-80)
210 ml víz
25 g vaj
10 g friss élesztő
12 g só
csipet aszkorbinsav
2 evőkanál burgonyapehely
Ezekből a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk.
Kiolajozott kelesztő tálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegőt jól kinyomkodjuk belőle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán veknit formázunk belőle.
Sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hőmérséklettől függő, lehet fél óra, de akár egy óra is. A sütőt előmelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, sőt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütőpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre. Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér elkezd szépen pattogni, cserepesedni. Kb. 1 óra hűlés után már megvágható.
A tejet és a tojást öntsük a kenyérformába. Szórjuk bele a lisztet, ügyelve arra, hogy teljesen befedje a folyadékot. A sót, a vajat és a cukrot külön-külön tegyük a forma sark...
Elkészítési idő: 35-40 perc Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat keverjük össze és öntsük rá az elvegyített folyékony anyagokat, majd gyúrjuk össze. 5 perc pihentetés után a tésztát osszuk 3 egyenlő részre, majd nedves kéz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a liszttel a sóval és az olajjal. Hozzáadjuk a maradék langyos tejet, és bedagasztjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kulcskérdés a kürtőskalács készítésnél, hogy milyen formát is használj. Ahogy a képen is látszik, én ilyen speciális, kerámia formákat használok. De ha nincs ilyened se ess kétsé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű