Zürichi kenyér
A kenyér készítése előző nap este kezdődik
250 g kenyérliszt (BL-80-as)
6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztő
165 ml víz
Ezekből a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni másnap reggel folytatjuk.
Hozzávalók:
Az előző esti összes kovász
375 g kenyérliszt (BL-80)
210 ml víz
25 g vaj
10 g friss élesztő
12 g só
csipet aszkorbinsav
2 evőkanál burgonyapehely
Ezekből a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk.
Kiolajozott kelesztő tálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegőt jól kinyomkodjuk belőle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán veknit formázunk belőle.
Sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hőmérséklettől függő, lehet fél óra, de akár egy óra is. A sütőt előmelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, sőt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütőpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre. Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér elkezd szépen pattogni, cserepesedni. Kb. 1 óra hűlés után már megvágható.
http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2015/10/30/klasszikus-reteges-sajtos-stangli-bogresen-is/
Elkészítési idő:A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a zsírt, a sót, az egész tojást, az egy tojás sárgáját, a tejfölt és lágy de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd...
Elkészítési idő:A langyos tejben megfuttattam az élesztőt egy teáskanál cukorral. A lisztet és a porcukrot átszitáltam, elkevertem a sóval, majd az összes többi alapanyaggal összeállítottam a tész...
Elkészítési idő: kb 2 óra