Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zürichi kenyér


Írta:

Adag: 1
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Zürichi kenyér

A kenyér készítése előző nap este kezdődik

250 g kenyérliszt (BL-80-as)
6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztő
165 ml víz
Ezekből a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni másnap reggel folytatjuk.
Hozzávalók:
Az előző esti összes kovász
375 g kenyérliszt (BL-80)
210 ml víz
25 g vaj
10 g friss élesztő
12 g só
csipet aszkorbinsav
2 evőkanál burgonyapehely

Elkészítés:


Ezekből a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk.
Kiolajozott kelesztő tálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegőt jól kinyomkodjuk belőle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán veknit formázunk belőle.
Sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hőmérséklettől függő, lehet fél óra, de akár egy óra is. A sütőt előmelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, sőt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütőpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre. Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér elkezd szépen pattogni, cserepesedni. Kb. 1 óra hűlés után már megvágható.

Zürichi kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Szendvicssütős párnácska
Szendvicssütős párnácska

Ezeket robotgéppel kikeverni,állni 15 percet,majd az előmelegített melegszendvics sütőbe kanalazni.Én megkentem a sütőt olajjal és szórtam bele szezámot. Lehet édesen is csinálni.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zabpelyhes-rozsos zsemle (öregtészta)
Zabpelyhes-rozsos zsemle (öregtészta)

A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd a langyos vizet. Jó alaposan összedolgozzuk. Egy kiolajozott tálba helyezzük, amit l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Soklisztes kenyér
Soklisztes kenyér

Minden hozzávalót egy tálba öntünk és fakanállal jól összekeverjük. 180 fokos sütőben kb 60 percig sütjük.

Elkészítési idő: 15 perc+1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mentett
Kókuszos csiga
Kókuszos csiga

Az élesztőt a cukorral felfuttatom.A többi hozzávalókat nagyobb tálba rakom a felfuttatót élesztővel kidolgozzuk a tésztánkat.Letakarva meleg helyen kelesztem.Vagy csinálhatjuk ken...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk