A tésztához
500 g búzaliszt (BL55)
100 g vaj
150 g porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g méz - vegyes virág
100 ml tejföl (20%-os)
A krémhez
3 db tojássárgája
80 g kristálycukor
1 db vaníliás cukor - bourbon
90 g búzaliszt (BL55)
700 ml 2,8%-os tej
A krémalaphoz
200 g vaj
200 g porcukor
4 evőkanál rum - fehér
A tetejére
200 g étcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
Elég sokféle mézes krémes recept verzió létezik ebből is, ahány ház annyi szokás. Van, aki kakaós krémet tesz bele, van, aki lekvárt is, én így kaptam anno egy nagyitól a receptet, nem változtattam rajta mi így szeretjük, egyszerű, és nagyon finom. Régen mézes krémesnek hívták, ma már mézes zserbóként ismert, gondolom, ahogy változtattak rajta úgy jött az új név is. 31*31 cm-es tepsin sütöttem.
A lisztet elmorzsolunk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát, tojást, a mézet a tejföllel.
500 g búzaliszt (BL55), 100 g vaj, 150 g porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 100 g méz - vegyes virág, 100 ml tejföl (20%-os)
Jól kidolgozott tésztát készítünk. 4 részre osztjuk, 30 percig pihentetjük. (Amíg pihen a tészta én a főzött krémet elkészítem el, mert míg megsülnek a lapok ki is hűl, és folytathatom az összeállítással egyből.)
Elkészítjük a krémet is. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet.
3 db tojássárgája, 80 g kristálycukor, 1 db vaníliás cukor - bourbon, 90 g búzaliszt (BL55)
Apránként hozzáadagolva a tejet, folyamatos keverés mellett csomómentesre keverjük, majd sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a krém kihűlt, már jók is a lapok.
700 ml 2,8%-os tej
A lapokat egyesével kés vastagságúra nyújtjuk, majd jól megzsírozott, vagy sütő papírral fedett, 31*31 cm-es tepsi hátlapján. (én a sütőpapíros verzióval sütöm a lapokat) 170 C fokon 7-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Ha megsültek a lapok a vajat a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a rumot is.
200 g vaj, 200 g porcukor, 4 evőkanál rum - fehér
Majd a kihűlt krémmel alaposan kikeverjük a vajas-porcukros-rumos krémalapot.
A lapokat egymásra téve megtöltjük a krémmel, úgy hogy az első, második illetve a harmadik lapra krémet kenünk.
A legfelső negyedik lapra kerül az olvasztott csokoládé, amit hagyunk megszilárdulni.
200 g étcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
Forró vízbe mártott (papírkéztörlőn letörölt) késsel felvágjuk az elkészült mézes krémest, így nem törik a csokoládé a tetején.
A gesztenyét átválogatjuk, a kukacosakat kidobjuk. A többinek bevagdossuk a héját, és annyi vízben, ami bőven ellepi, kb. 20 perc alatt megfőzzük. Közben a mandulát megtör...
Elkészítési idő: 60-120 perc Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és három lapot sütünk belőle. A margarint a cukorral A lapokat sütőben kb. 5-8 percig sütjük 200°-on alul-felül sütéssel. A tejben megfőzzük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókból piskótatésztát készítünk, közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük. A pudingporból félre teszünk 2 teáskanálnyit. A krémhez a többi pudingot a tejben...
Elkészítési idő: 2 ó Nehézség: KözepesA tejet a cukrokkal felforralom, majd amikor a cukor elolvadt, akkor hozzáöntöm a mákot, elkeverem. Közben a kifliket felkarikázom, egy tálba szóróm. Lelocsolom a mákos tejjel, szi...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes