A tésztához
2 db tojássárgája
30 dkg kristálycukor
20 dkg sertészsír
2 dl házi tej / teljes tej
3 púpos evőkanál búzaliszt (BL55)
12 g sütőpor
75 dkg búzaliszt (BL55)
A töltelékhez
20 dkg vaj
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor - holland
0.5 dl rum - barna
2 dl házi tej / teljes tej
A díszítéshez
2 dl málnaszörp
0.5 dl mandula aroma
5 evőkanál kristálycukor
1
A tojássárgáját elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, zsírt, tejet és kikeverjük.
2
A 3 evőkanál lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzákeverjük a masszához. Hagyjuk egy órát állni szobahőmérsékleten.
3
Majd a 75 dkg liszttel összegyúrjuk. Elég lágy tésztát kapunk, de ha nagyon lágy lenne, dolgozzunk még bele kevés lisztet (nekem is kellet 2 maréknyi).
4
Majd diónyi nagyságú golyó párokat formálunk a tésztából, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire teszünk, egymástól távol, mert sülés közben nőni fog. Nem kell ellapogatni, majd sütés közben saját maga elterül. A sütőt előmelegítjük, majd mérsékeljük a tüzet és folyamatosan szemmel tartva megsütjük. Pár perc alatt kész. Nekem gázsütőm van, nem tudom hány fokon sütöttem. Teljesen takarékra vettem, úgy tettem be a tepsit, és folyamatosan néztem. Nem szabad megbarnulnia. Mikor a teteje már szilárd volt, szép sárga színű, de persze még puha, úgyhogy óvatosan, akkor megnéztem az alját, ha ott már szép pirult volt, ki is vettem.
5
Melegen egy kiskanál segítségével kikaparjuk a tészta belsejét. Vigyázat FORRÓ! Hidegen törni fog, így próbáljuk meg melegen kikaparni. Félretesszük, kicsit hűlni. A kikapart tésztát kézzel elmorzsoljuk.
6
A kakaóport és a porcukrot elkeverjük benne.
7
A vajat felolvasztjuk, kicsit hűtjük, majd morzsához keverjük.
8
Annyi tejet öntünk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk, a rummal ízesítjük.
9
Ezzel a masszával megtöltjük a tésztákat. Majd párosítjuk őket.
10
A díszítéshez előkészítjük a hígítatlan málnaszörpöt, mandula aromát és a kristálycukrot. A barack mindkét oldalát a málnaszörpbe mártjuk, majd a mandula aromával megfestjük. Az ujjunkat belemártjuk és csíkokat rajzolunk. KESZTYŰ használata ajánlott. A kristálycukorban meghempergetjük és kész is van. Ha van buxus levelünk akkor azzal díszíthetjük még tovább.
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sütőporral, dióval elkevert lisztet. 180 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük egy 24×39 cm-es sz...
Elkészítési idő: 25A darált kekszet az olvasztott vajjal összekeverem és egy (aranyozott) tortalapra egy 20 cm-es tortakeretbe kanalazom. A tortakeret szélére fóliát szoktam tenni, úgy könnyebb lesz...
Elkészítési idő: 50 percElkészítés: A tésztához a 7 tojássárgáját 20 dkg cukorral és 12 kanál vízzel elkeverem, majd hozzáadok 20 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 2 kanál kakaóport, 1 kávéskanál szódabika...
Elkészítési idő:A vajat, a tejfölt, a lisztet, a sütőport, a cukrot és a kakaót egy tálba tesszük és jól összegyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát. Két lapot nyújtunk, az első lapot sütőpapírral...
Elkészítési idő: 1 óra