Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1,5 tk só
3 ek. olaj
130 g joghurt
180 ml víz
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
Töltelék:
egy kisebb póréhagyma
10 dkg bacon szalonna
10-15 levél medvehagyma vagy 1 g fokhagyma
30 dkg brokkoli megfőzve lecsepegtetve
5 ceruza vastagságú sárgarépa karikára vágva megfőzve, lecsepegtetve
5-10 dkg füstöltsajt
5-10 dkg trappista sajt
1 ek. liszt
1 dl tej
só, bors
kakukkfű
kis tejföl?
Először a tészta hozzávalóit bedagasztottam, rugalmas, jól kezelhető tészta legyen. Kenyérsütőgépben kicsit kevesebb víz is elegendő hozzá. Kelesztőtálba tettem, hagytam duplájára kelni.
Míg kelt, elkészítettem a tölteléket. A brokkolit és a répát egy üvegtálba tettem egy csipet sóval és egy deci vízzel. Folcpakkal lefedve a mikróban közepes teljesítményen kb. 8 percig pároltam. Szűrőbe öntöttem, hagytam lecsepegni. Ezalatt a bacont kevés olajon szép pirosra sütöttem, hozzáadtam a felszeletelt póréhagymát és a friss kakukkfüvet is. Az összevágott medvehagyma következett (vagy zúzott fokhagyma), majd megszórtam a liszttel és lepirítottam. Felengedtem a tejjel, besűrítettem, majd beleszórtam a lereszelt sajtokat is. Végül óvatosan beleforgattam a zöldségeket. Sóval, borssal ízesítettem. Hagytam langyosra hűlni.
A tésztát egy lisztezett sütőpapírra borítottam, majd akkorára nyújtottam, mint a legnagyobb sütőtepsim. Ráhalmoztam a tölteléket, de nem közvetlenül a szélére, hanem úgy, hogy a visszahajtott tészta a töltelék közepéig érjen. Ezután a másik oldalról is felhajtottam a tésztát, a két végét összecsíptem, óvatosan, a sütőpapír segítségével átfordítottam az egészet, úgy, hogy a tészta széle alulra kerüljön. Egy vastag ruhával letakartam és hagytam 30-40 percig kelni. Éles késsel bevagdostam, két ujjnyi vastagon, de nem vágtam át, csak a töltelékig. A kést a vágásokba illesztve széthúzkodtam a tésztát, hogy ne tudjanak majd összesülni.
Tojással lekentem és 200 fokos sütőben sütöttem kb. 25 percig. Rácsra téve hagytam langyosra hűlni. Paradicsom salátával ettük.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet kb 1-2 kk sóval összekeverjük, majd gödröcskét csinálunk, amibe beletesszük az élesztőt és a többi belevalót. Jól összekeve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegtisztítjuk, majd sajtreszelőn lereszeljük a fokhagymát és a csicsókát. Hozzáadjuk a lisztet és a fűszereket. Egy-egy evőkanálnyi pürét simítunk a kezünkbe és update panírban me...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: NehézA garnélát - ha fagyasztott - felengedjük, ha friss, megtisztítjuk. A petrezselymet felaprítjuk, a megtisztított fokhagymát apróra vágjuk, és ezeket összekeverjük fél citrom lev...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyűa hozzávalókat összekavarjuk: a tejet a sárgával jól összekavarjuk, majd fokozatosan adagoljuk a lisztet használhatunk villát, nem csomosódik össze, a biztonság kedvéért a levesbe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű