20 dkg gersli
50 dkg darált sertéshús
1 nagy fej hagyma
fehérbor
3 ek olaj
3 db fél centis kolozsvári szalonnaszelet, kockázva
6 dl tejföl
1 púpozott tk szárított kapor
1 púpozott tk borsikafű
1 kk pirospaprika
só
frissen őrölt bors
A hagymát nagyobb kockákra vágjuk, hogy harapható darabos legyen majd az ételben és nagyobb, forró serpenyőben (vagy vastag falú edényben) egy evőkanál olajra dobjuk, majd rögtön hozzáadjuk a darált sertéshúst is. Fűszerezzük kaporral, borsikafűvel, paprikával, sóval, pici borssal és párolni kezdjük. Nagy lángon, állandóan kevergetve.
Mindeközben egy lábosban vizet forralunk, ha felforrt teszünk bele sót és haraphatóra főzzük benne a gerslit.
A darált húsra öntünk egy nagy löttyintés bort és még mindig nagy lángon hagyjuk, hogy elforrjon, ezután mérsékeljük a lángot és még pár percig pároljuk, majd kivesszük az edényből. Félre tesszük.
Ugyanebben az edényben 2 evőkanál olajon megpároljuk a káposztát (amit érdemes előtte átöblíteni egy szitában, hogy ne legyen túl savanyú). Mélyebb sütőtálat vagy széles laposat rakjunk ki egy sor kolozsvári szalonnával és kezdjük el rétegezni rá a káposztát, a húst és a gerslit. Keskeny edényben több rétegben, széles laposban pedig a káposztára mehet mind a hús és utána mind a gersli, majd megint káposzta. A tetejére befejezésül jön egy réteg tejföl.
Előmelegített 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.
A paprikák belsejét kivájtam. A rizst félig megfőztem. Rizst,darált húst,tojást,őrölt borsot,sót,vörös hagymát reszelve,fokhagymát reszelve összekevertem, majd a paprikákat betölt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A megtisztított burgonyát felvagdossuk és olajjal kikent tepsibe tesszük. A húsokat átkenjük sóval és borssal, rátesszük a burgonyára. A paradicsomot a fokhagymával e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése rém egyszerű: maradék felvágottak, kolbászdarabok, sonka- és szalonnadarabok, tojás, hagyma, sajt, illetve bármi, ami maradék a hűtőben van. Fogunk egy (akár szikkadtab...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA feketeerdô sonkát (de lehet ez bármilyen füstölt sonka) csíkokra, pulykamellet kockára vágtam, ezeket pedig egy kis olivaolajon feltettem egy serpenyôbe. Mikor a hús kezdett egy...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű