Családireceptkönyv.hu

Kolozsvári káposzta gerslivel


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


20 dkg gersli
50 dkg darált sertéshús
1 nagy fej hagyma
fehérbor
3 ek olaj
3 db fél centis kolozsvári szalonnaszelet, kockázva
6 dl tejföl
1 púpozott tk szárított kapor
1 púpozott tk borsikafű
1 kk pirospaprika

frissen őrölt bors

Elkészítés:


A hagymát nagyobb kockákra vágjuk, hogy harapható darabos legyen majd az ételben és nagyobb, forró serpenyőben (vagy vastag falú edényben) egy evőkanál olajra dobjuk, majd rögtön hozzáadjuk a darált sertéshúst is. Fűszerezzük kaporral, borsikafűvel, paprikával, sóval, pici borssal és párolni kezdjük. Nagy lángon, állandóan kevergetve.

Mindeközben egy lábosban vizet forralunk, ha felforrt teszünk bele sót és haraphatóra főzzük benne a gerslit.

A darált húsra öntünk egy nagy löttyintés bort és még mindig nagy lángon hagyjuk, hogy elforrjon, ezután mérsékeljük a lángot és még pár percig pároljuk, majd kivesszük az edényből. Félre tesszük.

Ugyanebben az edényben 2 evőkanál olajon megpároljuk a káposztát (amit érdemes előtte átöblíteni egy szitában, hogy ne legyen túl savanyú). Mélyebb sütőtálat vagy széles laposat rakjunk ki egy sor kolozsvári szalonnával és kezdjük el rétegezni rá a káposztát, a húst és a gerslit. Keskeny edényben több rétegben, széles laposban pedig a káposztára mehet mind a hús és utána mind a gersli, majd megint káposzta. A tetejére befejezésül jön egy réteg tejföl.

Előmelegített 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.

Kolozsvári káposzta gerslivel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Töltött paprika
Töltött paprika

A paprikák belsejét kivájtam. A rizst félig megfőztem. Rizst,darált húst,tojást,őrölt borsot,sót,vörös hagymát reszelve,fokhagymát reszelve összekevertem, majd a paprikákat betölt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepsis csirke burgonyával, csodás szósszal, fejedelm
Tepsis csirke burgonyával, csodás szósszal, fejedelm

Elkészítése: A megtisztított burgonyát felvagdossuk és olajjal kikent tepsibe tesszük. A húsokat átkenjük sóval és borssal, rátesszük a burgonyára. A paradicsomot a fokhagymával e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zsebes kenyér
Zsebes kenyér

Elkészítése rém egyszerű: maradék felvágottak, kolbászdarabok, sonka- és szalonnadarabok, tojás, hagyma, sajt, illetve bármi, ami maradék a hűtőben van. Fogunk egy (akár szikkadtab...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Chilis bab Sárkány módra
Chilis bab Sárkány módra

A feketeerdô sonkát (de lehet ez bármilyen füstölt sonka) csíkokra, pulykamellet kockára vágtam, ezeket pedig egy kis olivaolajon feltettem egy serpenyôbe. Mikor a hús kezdett egy...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk