20 dkg gersli
50 dkg darált sertéshús
1 nagy fej hagyma
fehérbor
3 ek olaj
3 db fél centis kolozsvári szalonnaszelet, kockázva
6 dl tejföl
1 púpozott tk szárított kapor
1 púpozott tk borsikafű
1 kk pirospaprika
só
frissen őrölt bors
A hagymát nagyobb kockákra vágjuk, hogy harapható darabos legyen majd az ételben és nagyobb, forró serpenyőben (vagy vastag falú edényben) egy evőkanál olajra dobjuk, majd rögtön hozzáadjuk a darált sertéshúst is. Fűszerezzük kaporral, borsikafűvel, paprikával, sóval, pici borssal és párolni kezdjük. Nagy lángon, állandóan kevergetve.
Mindeközben egy lábosban vizet forralunk, ha felforrt teszünk bele sót és haraphatóra főzzük benne a gerslit.
A darált húsra öntünk egy nagy löttyintés bort és még mindig nagy lángon hagyjuk, hogy elforrjon, ezután mérsékeljük a lángot és még pár percig pároljuk, majd kivesszük az edényből. Félre tesszük.
Ugyanebben az edényben 2 evőkanál olajon megpároljuk a káposztát (amit érdemes előtte átöblíteni egy szitában, hogy ne legyen túl savanyú). Mélyebb sütőtálat vagy széles laposat rakjunk ki egy sor kolozsvári szalonnával és kezdjük el rétegezni rá a káposztát, a húst és a gerslit. Keskeny edényben több rétegben, széles laposban pedig a káposztára mehet mind a hús és utána mind a gersli, majd megint káposzta. A tetejére befejezésül jön egy réteg tejföl.
Előmelegített 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.
A csirkét előző nap megtisztítjuk, és felvágjuk kisujjnyi csíkokra. A fűszerekből és az olajból pácot keverünk, és a húst alaposan beleforgatjuk, majd folpack alatt hűtőbe tesszük...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA spenótot megfőzzük sós vízbe, amikor már megpuhult készítünk egy fokhagymás rántást. Felengedjük tejjel. A vízből kiszedjük a spenótot. Késsel összedaraboljuk és beletesszük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk. Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szelete...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA megmosott ledörzsölt újburgonyát beleterítem egy tepsibe, jól megsózom, majd rászórom a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tejfölbe belekeverem a sót, az őrölt fehér bo...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz