Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kolozsvári káposzta gerslivel


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


20 dkg gersli
50 dkg darált sertéshús
1 nagy fej hagyma
fehérbor
3 ek olaj
3 db fél centis kolozsvári szalonnaszelet, kockázva
6 dl tejföl
1 púpozott tk szárított kapor
1 púpozott tk borsikafű
1 kk pirospaprika

frissen őrölt bors

Elkészítés:


A hagymát nagyobb kockákra vágjuk, hogy harapható darabos legyen majd az ételben és nagyobb, forró serpenyőben (vagy vastag falú edényben) egy evőkanál olajra dobjuk, majd rögtön hozzáadjuk a darált sertéshúst is. Fűszerezzük kaporral, borsikafűvel, paprikával, sóval, pici borssal és párolni kezdjük. Nagy lángon, állandóan kevergetve.

Mindeközben egy lábosban vizet forralunk, ha felforrt teszünk bele sót és haraphatóra főzzük benne a gerslit.

A darált húsra öntünk egy nagy löttyintés bort és még mindig nagy lángon hagyjuk, hogy elforrjon, ezután mérsékeljük a lángot és még pár percig pároljuk, majd kivesszük az edényből. Félre tesszük.

Ugyanebben az edényben 2 evőkanál olajon megpároljuk a káposztát (amit érdemes előtte átöblíteni egy szitában, hogy ne legyen túl savanyú). Mélyebb sütőtálat vagy széles laposat rakjunk ki egy sor kolozsvári szalonnával és kezdjük el rétegezni rá a káposztát, a húst és a gerslit. Keskeny edényben több rétegben, széles laposban pedig a káposztára mehet mind a hús és utána mind a gersli, majd megint káposzta. A tetejére befejezésül jön egy réteg tejföl.

Előmelegített 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.

Kolozsvári káposzta gerslivel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sült zöldséges-barnarizses csirkecsíkok
Sült zöldséges-barnarizses csirkecsíkok

A csirkét előző nap megtisztítjuk, és felvágjuk kisujjnyi csíkokra. A fűszerekből és az olajból pácot keverünk, és a húst alaposan beleforgatjuk, majd folpack alatt hűtőbe tesszük...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bedő
Spenót
Spenót

A spenótot megfőzzük sós vízbe, amikor már megpuhult készítünk egy fokhagymás rántást. Felengedjük tejjel. A vízből kiszedjük a spenótot. Késsel összedaraboljuk és beletesszük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar TÖLTÖTT SÜLT KRUMLI
TÖLTÖTT SÜLT KRUMLI

A közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk. Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szelete...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Tejfölben sült sajtos burgonya
Tejfölben sült sajtos burgonya

A megmosott ledörzsölt újburgonyát beleterítem egy tepsibe, jól megsózom, majd rászórom a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tejfölbe belekeverem a sót, az őrölt fehér bo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk