Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Barcsai Ica tejsavóval készült kenyere


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:




Nagyi sűrű,kemény kovásza,ezt is kicsit másképpen.



15 dkg rétes liszt, 1,5dl tejsavó+1 ek aludttej.

Pulton hagyom,míg megáll a növekedése,ez kb. egy nap.

Aztán a pultra szórók félfogós lisztet,üvegből kiveszem a kovászt,kb 20 dkg liszt és annyi nem sok savót,hogy jó, gyúrt tészta keménységű legyen.

Visszanyomkodom az üvegbe, /én nagyobb üveget használok/ a pulton hagyom.Mikor megáll a növekedése,sütök vele.Kimérem az adagot, a többit beteszem a hűtőbe,lezárva.



A kenyeret "Három lisztes,elő tésztás rozsos fehér kenyér alapján,kicsit variálva készítettem.

25 dkg kovász,

3 dl víz,

2 dl tejsavó,

1ek étolaj, ezeket feloldottam/elmostam/



Hozzáadtam még 20 dkg félfogós,és 20 dkg kenyér lisztet A konyha pultján hagytam reggelig.



8 órakor.adtam hozzá 40 dkg félfogós és 40 dkg BL 80-as kenyér lisztet,1 ek sikért,1 ek burgonya pehely,1 ek só, 1ek porcukor, 2 ek étolaj, és pici csipet ascorbinsavat.



Nagyjából összeállítottam,és hagytam pihenni 10-15 percig.



Utána kb.3-3,5 dl vízzel kidolgoztam, alaposan. A víz mennyisége változhat,elég lágy tésztám volt,de gyors, enyhén vizes kézzel lehet vele boldogulni. Kb 2-3 órát pihent,majd könnyedén,picit beolajozva a pultomat,áthajtogattam.



Pihent fél órát, ismét hajtogatás. Ezt még 1-szer megismételtem,majd formázás,és ment a kelesztő kosárba.Szépen növögetett,1 óra múlva a villany kályhát bekapcsoltam 250'C-ra Cserépen sütöttem,és kellett 30 perc,hogy felmelegedjen.Egy kis fém edénybe tettem vizet,párásítani. Közben a tésztát új benyomással ellenőriztem,ok.A lapátra tettem a sütőfóliát,ráborítottam a kenyeret,s be a forró sütőbe,a cserépre,rácsúsztattam. 250'-on 15 percig,/szépen feljött/, vizet kivettem aztán 200'-ra levettem a sütőt,ezen a hőfokon volt még 40 percig.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Svéd uborka savanyúság télire
Svéd uborka savanyúság télire

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Trópusi gyümölcsleves
Trópusi gyümölcsleves

Leöntjük a gyümölcskonzerv levét. A levet a joghurttal és a tejjel alaposan összeturmixoljuk. Ízlés szerint adunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, majd beletesszük a kókuszreszeléket...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Tejfölös uborkaleves
Tejfölös uborkaleves

Az uborkát alaposan megmossuk, meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk vagy gyaluljuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fokhagymát és leturmixoljuk. Ízesítjük egy kevés cukorral, anny...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Coleslaw saláta recept
Coleslaw saláta recept

Először a káposztát csíkozzuk fel. A megtisztított répát vágjuk fel zsülienre. Jól keverjük össze őket, és sózzuk be. A majonézhez keverjük hozzá a porcukrot, az ízesített mustá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk