Családireceptkönyv.hu

Barcsai Ica tejsavóval készült kenyere


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:




Nagyi sűrű,kemény kovásza,ezt is kicsit másképpen.



15 dkg rétes liszt, 1,5dl tejsavó+1 ek aludttej.

Pulton hagyom,míg megáll a növekedése,ez kb. egy nap.

Aztán a pultra szórók félfogós lisztet,üvegből kiveszem a kovászt,kb 20 dkg liszt és annyi nem sok savót,hogy jó, gyúrt tészta keménységű legyen.

Visszanyomkodom az üvegbe, /én nagyobb üveget használok/ a pulton hagyom.Mikor megáll a növekedése,sütök vele.Kimérem az adagot, a többit beteszem a hűtőbe,lezárva.



A kenyeret "Három lisztes,elő tésztás rozsos fehér kenyér alapján,kicsit variálva készítettem.

25 dkg kovász,

3 dl víz,

2 dl tejsavó,

1ek étolaj, ezeket feloldottam/elmostam/



Hozzáadtam még 20 dkg félfogós,és 20 dkg kenyér lisztet A konyha pultján hagytam reggelig.



8 órakor.adtam hozzá 40 dkg félfogós és 40 dkg BL 80-as kenyér lisztet,1 ek sikért,1 ek burgonya pehely,1 ek só, 1ek porcukor, 2 ek étolaj, és pici csipet ascorbinsavat.



Nagyjából összeállítottam,és hagytam pihenni 10-15 percig.



Utána kb.3-3,5 dl vízzel kidolgoztam, alaposan. A víz mennyisége változhat,elég lágy tésztám volt,de gyors, enyhén vizes kézzel lehet vele boldogulni. Kb 2-3 órát pihent,majd könnyedén,picit beolajozva a pultomat,áthajtogattam.



Pihent fél órát, ismét hajtogatás. Ezt még 1-szer megismételtem,majd formázás,és ment a kelesztő kosárba.Szépen növögetett,1 óra múlva a villany kályhát bekapcsoltam 250'C-ra Cserépen sütöttem,és kellett 30 perc,hogy felmelegedjen.Egy kis fém edénybe tettem vizet,párásítani. Közben a tésztát új benyomással ellenőriztem,ok.A lapátra tettem a sütőfóliát,ráborítottam a kenyeret,s be a forró sütőbe,a cserépre,rácsúsztattam. 250'-on 15 percig,/szépen feljött/, vizet kivettem aztán 200'-ra levettem a sütőt,ezen a hőfokon volt még 40 percig.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Marhalábszár pörkölt vörösborral
Marhalábszár pörkölt vörösborral

A hagymát megdinsztelem. teszek megszórom szinespaprikával, teszek bele 1 zöldpaprikát, 1 paradicsomot, 2 gerezd fokhagymát, és rárakom a húst. Öntök rá 1 pohár száraz vörösbort,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hagymás pirított máj
Hagymás pirított máj

A májat lapos, viszonylag nagy, vékony szeletetekre kell vágni. Nem a szeletek nagysága, hanem a vastagsága a döntő, lehetőleg egyforma legyen. A hagymát nagy darabokra vágni, csak...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Iskembe corbasi (török pacalleves)
Iskembe corbasi (török pacalleves)

A pacalt megtisztítom, ecetes, sós vízben kiáztatom, majd puhára párolom. A főzővízből kivéve felcsíkozom. Elkeverem a lisztet és a tojássárgáját a joghurttal, majd összekeverem a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kávès túrókrèm torta törökmogyoró lisztből:
Kávès túrókrèm torta törökmogyoró lisztből:

A száraz alapanyagokat össze kevertem, majd hozzá keverem a vizet ès a tojást is. Egy kb 25 cm átmérőjű mikorózható tálban megsütöttem mikróban. Nekem kb 4 perc alatt kèsz volt. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk