Nagyi sűrű,kemény kovásza,ezt is kicsit másképpen.
15 dkg rétes liszt, 1,5dl tejsavó+1 ek aludttej.
Pulton hagyom,míg megáll a növekedése,ez kb. egy nap.
Aztán a pultra szórók félfogós lisztet,üvegből kiveszem a kovászt,kb 20 dkg liszt és annyi nem sok savót,hogy jó, gyúrt tészta keménységű legyen.
Visszanyomkodom az üvegbe, /én nagyobb üveget használok/ a pulton hagyom.Mikor megáll a növekedése,sütök vele.Kimérem az adagot, a többit beteszem a hűtőbe,lezárva.
A kenyeret "Három lisztes,elő tésztás rozsos fehér kenyér alapján,kicsit variálva készítettem.
25 dkg kovász,
3 dl víz,
2 dl tejsavó,
1ek étolaj, ezeket feloldottam/elmostam/
Hozzáadtam még 20 dkg félfogós,és 20 dkg kenyér lisztet A konyha pultján hagytam reggelig.
8 órakor.adtam hozzá 40 dkg félfogós és 40 dkg BL 80-as kenyér lisztet,1 ek sikért,1 ek burgonya pehely,1 ek só, 1ek porcukor, 2 ek étolaj, és pici csipet ascorbinsavat.
Nagyjából összeállítottam,és hagytam pihenni 10-15 percig.
Utána kb.3-3,5 dl vízzel kidolgoztam, alaposan. A víz mennyisége változhat,elég lágy tésztám volt,de gyors, enyhén vizes kézzel lehet vele boldogulni. Kb 2-3 órát pihent,majd könnyedén,picit beolajozva a pultomat,áthajtogattam.
Pihent fél órát, ismét hajtogatás. Ezt még 1-szer megismételtem,majd formázás,és ment a kelesztő kosárba.Szépen növögetett,1 óra múlva a villany kályhát bekapcsoltam 250'C-ra Cserépen sütöttem,és kellett 30 perc,hogy felmelegedjen.Egy kis fém edénybe tettem vizet,párásítani. Közben a tésztát új benyomással ellenőriztem,ok.A lapátra tettem a sütőfóliát,ráborítottam a kenyeret,s be a forró sütőbe,a cserépre,rácsúsztattam. 250'-on 15 percig,/szépen feljött/, vizet kivettem aztán 200'-ra levettem a sütőt,ezen a hőfokon volt még 40 percig.
A vajat habosra keverjük, lassú keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját, és éppen csak simára keverjük. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán elkeve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és a fél adag cukrot kemény habbá verjük, a sárgáját, a vizet és a cukor másik felét krémesre keverjük. A fehérjehabhoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: én a tésztát kenyérsütőgéppel készítettem. Először a folyékony, majd a száraz hozzávalókat adtam hozzá. Én a 300 ml tej helyett 150 ml tej és 150 ml víz keverékét használta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A banánokat kissebb karikákra vágjuk és éjszakára a fagyasztóba helyezzük. 2. A fagyasztott banánt a mixerbe helyezzük és porhanyóssá mixerezzük. 3. A banánokat hagyjuk ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű