Tészta
4 tojás
15 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
fél csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja, vagy 1 fiola citromaroma
10 dkg puha Rama
1 csipet só
Krém:
2,5 dl tej
6 dkg cukor
3 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
2 dl növényi habtejszín
1 tasak habfixáló
1/4 tasak zselatinfix (főzés nélküli)
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál rum
1 csipet só
A tésztához a lisztet átszitáljuk a sütőporral és az étkezési keményítővel. A tojások sárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a puha Ramát, a sót, majd a lisztes keveréket is beledolgozzuk. A végén a tojások keményre vert habját és a reszelt citromhéjat is belevegyítjük. Ha a massza túl kemény, adjunk hozzá pár kanál tejet. A tésztát kikent tepsibe simítjuk és 170 °C-os sütőben 30-35 perc alatt világosra sütjük. A krémhez a lisztet, a cukrokat és a sót kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, apránként a lisztes tejhez adjuk, majd lassú tűzön az egészet besűrítjük.
5.A tűzről levéve néhányszor megkeverjük, majd ha kihűlt, belevegyítjük a reszelt citromhéjat és a rumot. A tejszínt kis fokozaton elkezdjük felverni, majd beleszórjuk a habfixálót és a zselatinfixet. Akkor jó az állaga, ha megáll a habverőben a tejszínhab és a tálat fejre állítva nem folyik ki az edényből. A felvert habot a kihűlt tejes krémbe vegyítjük. Ehhez már elég a fakanál is. A kihűlt tésztát vékony, hosszú pengéjű késsel óvatosan félbevágjuk, majd a krémmel megtöltjük. Tetejét porcukorral megszórjuk és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
A keményítőt lehet helyettesíteni ugyanannyi mennyiségű liszttel. A süteményt csak másnap szeleteljük, akkorra már a krém is megáll és nem nyomódik ki. Ha nincs kéznél zselatinfix, 2 tasak tortazselé is hasonló eredményt produkál.
A málnát megmossuk, megtisztítjuk, majd néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A két dl vizet a fahéjjal, a citrom és a narancs héjával felfőzzük, a maradék vizet pedig a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2014 04 01
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet felteszem forrni, hozzáadom a zsírt majd a lisztet, 1 percig főzöm. A tűzről levéve egyenként hozzákeverem a tojásokat. Zsírozott, lisztezett ( vagy sütőpapíros) tepsibe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes