Teljeskiörlésű többlisztes kenyér
Ambrus Andrea·2015. november 3.
Előző este elkevertem 370 ml vízben egy jó evőkanál(kb 100 gr)tk tönkölykovászt. Lehetőleg tk, de ha nincs jó bármilyen.Tettem hozzá 200 gr teljeskiörlésű rozslisztet és 10-12 órán át a pulton hagytam letakarva.
Reggel adtam hozzá 60gr tk. tönkölylisztet és 60 gr graham lisztet, 1 tk sikért,2tk sót,valamint pirított szezám magot, arany lenmagot,lenmagot,tökmagot, napraforgó magot és hajdinát.Egy őzgerincformát kibéleltem szilikonos sütőpapírral és belekanalaztam a masszát. letakarva duplájára kelesztettem, illetve míg el nem érte a sütőforma szélét:-).Hideg sütőben fóliával letakarva kell elkezdeni sütni 230 c fokra állítva a sütőt.kb 45-50 percig sütöttem így, majd kivettem a formából és a rácson 200 fokon sütöttem még kb 10-15 prcig. Akkor jó, ha megkopogtatod az alját és kongó hangot ad. Első nap kicsit ragacsosabb a bélzete de aztán már nem! (ha marad):-) Én amikor kihül fel szoktam szeletelni és folpackba csomagolva adagonként a mélyhűtőbe teszem. Amikor kell, szobahőmérsékleten vagy a mikro kiolvasztó fokozatán kiolvasztom. Olyan mint amikor megsült!
Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntünk a 0,5 dl langyos tejet, a tejbe egy csipet cukrot szó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent összekeverni..tetszés szerinti gyümölccsel megszórni 180 fokon kb 30 perc sütés.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű