tetszés szerint uborka
minden liter vízre 1 kanál jódmentes sót és 2 kanál cukor
ecet tetszés szerint, kb. 4-5 evőkanállal 1 literhez, ezt az adagot lehet csökkenteni vagy növelni annak függvényében, hogy mennyire szeretnénk savanyúra
szemes bors és babérlevél
kapor, csombor, mustármag, torma, kevés szalicil/néhány aszpirin tabletta(hanyagolható)
az uborkákat jól megmossuk, másnapig sós vízben áztatjuk
másnap lemossuk róla a sós vizet, lecsepegtetjük jól a vizet róluk
feltöltő levet készítünk a fenti adagolás szerint: víz, só, cukor, ecet, bors, babérlevél
az üveg aljára csombort, kaprot teszünk
belehelyezzük az uborkákat, minél kisebb köz legyen közöttük
a tetejére szórunk 1 kk mustármagot, kaprot csombort teszünk, ha van tormacsíkokat
ha forr a feltőltő víz, 5 percet még hagyjuk, ízlés szerint még utána lehet savanyítani vagy édesíteni
belekeverjük a tartósítószert, ha akarunk tenni
ráöntjük az uborkákra, lekötjük, száraz dunsztba tesszük, amíg kihűl, kb. 24 óra
1 üvegliterhez 0,5 dl 20 %-s ecet, kb. 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, fűszerek: köménymag, egész bors, babérlevél, torma, kapor - ízlés szerint Kevés tartósítószer Hidegen:...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA felaprított hozzávalókat összekeverjük, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk majd vödörbe töltjük. Nem romlik meg!
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz édes tésztából sütött palacsintákat fahéjas porcukorral megszórjuk és összehajtogatva, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű