5 tojás
200 g nádcukor
1 dl tej
1 dl olaj
1 rúd vanília
200 g liszt
50 g darált mandula (helyettesíthető liszttel)
fél csomag sütőpor
egy marék aszalt meggy
1 púpos ek. holland kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a nádcukorral, a tejjel, az olajjal és a vaníliarúd kikapart magjaival összedolgozzuk egy kézi habverő segítségével.
A lisztet a darált mandulával és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg összedolgozott cukros-tojásos masszát. A tésztához hozzákeverjük az aszalt meggyet is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd két-három részletben a tésztához forgatjuk.
Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk (szilikon forma esetében erre nincs szükség). A tészta felét beleöntjük a forma aljába. A tészta másik feléhez hozzákeverjük az átszitált kakaóport, majd a formába öntjük, és villával márványozzuk a két réteget - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhányszor körbekavarjuk a villával, hogy a fehér és a barna tészta kissé összekeveredjen.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük tűpróbáig. Ha kihűlt, meghinthetjük porcukorral.
Langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttattam az élesztőt. A lisztet összekevertem a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadta a vajat, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 180 fokra (nem légkeverés!). Kivajazzuk-lisztezzük a tepsit. A tojássárgákat szétválasztjuk a fehérjétől. A sárgákat a cukorral fehéredésig keve...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tejet, a darabolt vajat, a kristálycukrot, a vaníliát addig melegítjük, amíg a cukor és a vaj felolvad. Langyosra hűtjük, beleütjük a 4 tojássárgáját, belekeverjük az élesztőt....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű