5 tojás
200 g nádcukor
1 dl tej
1 dl olaj
1 rúd vanília
200 g liszt
50 g darált mandula (helyettesíthető liszttel)
fél csomag sütőpor
egy marék aszalt meggy
1 púpos ek. holland kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a nádcukorral, a tejjel, az olajjal és a vaníliarúd kikapart magjaival összedolgozzuk egy kézi habverő segítségével.
A lisztet a darált mandulával és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg összedolgozott cukros-tojásos masszát. A tésztához hozzákeverjük az aszalt meggyet is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd két-három részletben a tésztához forgatjuk.
Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk (szilikon forma esetében erre nincs szükség). A tészta felét beleöntjük a forma aljába. A tészta másik feléhez hozzákeverjük az átszitált kakaóport, majd a formába öntjük, és villával márványozzuk a két réteget - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhányszor körbekavarjuk a villával, hogy a fehér és a barna tészta kissé összekeveredjen.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük tűpróbáig. Ha kihűlt, meghinthetjük porcukorral.
Kevés tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgát és a p.cukrot. Ezt a keveréket a liszttel és a többi hozzávalóval simára dagasztjuk.hagyjuk 20 percet pihenni, majd finoman árgy...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra Nehézség: KönnyűA tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáöntjük az étolajat, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet is. A tojások fehérjét verjük fel, majd forgassuk óvatosan bele a té...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA fenti összetevőkből tésztát dagasztunk. Hagyjuk meleg helyen 50-60 percet kelni. Amíg kel a tészta, előkészítjük a cukrot, amelybe belereszeljük a narancs és a citrom héját (va...
Elkészítési idő: 2óra Nehézség: Könnyű1. Egy tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró. 2. Ezután kevergessü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű