5 tojás
200 g nádcukor
1 dl tej
1 dl olaj
1 rúd vanília
200 g liszt
50 g darált mandula (helyettesíthető liszttel)
fél csomag sütőpor
egy marék aszalt meggy
1 púpos ek. holland kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a nádcukorral, a tejjel, az olajjal és a vaníliarúd kikapart magjaival összedolgozzuk egy kézi habverő segítségével.
A lisztet a darált mandulával és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg összedolgozott cukros-tojásos masszát. A tésztához hozzákeverjük az aszalt meggyet is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd két-három részletben a tésztához forgatjuk.
Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk (szilikon forma esetében erre nincs szükség). A tészta felét beleöntjük a forma aljába. A tészta másik feléhez hozzákeverjük az átszitált kakaóport, majd a formába öntjük, és villával márványozzuk a két réteget - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhányszor körbekavarjuk a villával, hogy a fehér és a barna tészta kissé összekeveredjen.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük tűpróbáig. Ha kihűlt, meghinthetjük porcukorral.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe készítjük és a 20 perces dagasztás programmal összeállítjuk. Kikapcsoljuk a gépet (vagy áttesszük a tésztát egy kelesztőtálba) és 30-35...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA gesztenyelisztet keverd össze a sütőporral és az eritrittel. Verd fel a szobahőmérsékletű tojásokat, add hozzá a lisztkeveréket, majd a reszelt, kinyomkodott sárgarépát is. Fele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 1/2 órára hűtőbe tesszük. Utána a 3/4 részét levesszük, kinyújtjuk és a piteformába igazítjuk. Jó megszurkáljuk és megszórjuk darált háztartá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzá adom a pici sót, felfuttatott élesztőt s tojások sárgáját és langyos tejjel bedagasztom,,,kalács tészta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű