Nutellás mézeskalács likőr (2013.)
Hozzávalók:
25 dkg nutella
2 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg)
4 dl főzőtejszín
3 dl alkohol: vodka vagy konyak vagy pálinka
A nutellát gőzfürdő felett felolvasztom, amíg teljesen folyékony nem lesz. A tűzről levéve hozzáöntöm a mézeskalács fűszerkeveréket, a tejszínt és az alkoholt, majd habverővel keverem, amíg egyneművé válik. 24 órát érleljük hűtőben, majd le lehet szűrni (de nem muszáj!) és üvegekbe öntöm. Hideg helyen tárolom.
Megjegyzésem:
Elkészíthető bármilyen csokiból is: fehércsoki, étcsoki, tejcsoki...
Jobb fogyasztás előtt 1-2 héttel elkészíteni, mert addigra már biztosan összeérnek az ízek.
Sűrített csokilikőr (2011.)
Hozzávalók:
6 ek kristálycukor
6 ek kakaópor
10 ek víz
4 tubus cukrozott sűrített tejkrém
fél liter rum (esetleg más alkohol: pálinka, konyak)
A cukrot, kakaót felrakom a vízzel forráspontig főzni. Kihűtöm és hozzáadom a 4 tubus sűrített tejet, végül a rumot és egyneművé keverem. Ezt is le lehet szűrni, de nem szükséges. Üvegekbe töltöm és hideg helyen tárolom.
Kapucíner likőr (2014.)
5 dl alkohol (rum, vodka, pálinka - én narancspálinkából készítettem)
3 dl tejszín (jobb a habtejszín, de főzőtejszín is jó, csak nem lesz olyan habos/krémes)
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
5 ek cappuccino por (kb. 2 adag 2in1 cappuccino)
Minden hozzávalót a turmixgépbe teszek és jól összeturmixolom kb. 2-3 perc alatt. Üvegekbe töltöm és hűvös, hideg helyen tárolom. Ebből a mennyiségből kb. 1,5 liter lesz. Ha túl erős, lehet hígítani vízzel.
Étcsokilikőr (Apa sznap 2015.)
Hozzávalók:
1 tábla étcsoki
2 dl folyékony habtejszín
15 dkg cukor
4 ek kakaópor
2,5 dl alkohol (pálinka, rum, vodka...)
A tejszínt elkeverem a kakaóporral, cukorral és az étcsokival együtt óvatosan, kis lángon felolvasztom. Ha minden egyneműen feloldódott, akkor langyosra hűtöm, hozzáadom a rumot. Finom szűrőn át üvegbe töltöm, fogyasztásig a hűtőben tárolom, néha felrázom. Ha időközben nagyon besűrűsödne, alkohollal, vízzel vagy tejszínnel hígíthatjuk.
A kökényt akkor szedjük, amikor már a dér megcsípte. megmossuk és szárítjuk. Befőttesüvegbe rakjuk, hozzáadjuk a cukrot, összekerjük a fahéjjal, a félbevágott vaníliával és a vodká...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűüvegekbe fejtve hűvös helyen tároljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz adagból két liternyi itóka lesz. Áztassunk bele 2 – 2 dkg szárított gyógyfüvet az alábbiakból: fehér üröm, ezerjófű, kálmos gyökér, édeskömény mag, angelika gyökér, izsóp, dió...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vaníliás cukrokat elkeverjük a tojássárgájával, majd hozzákeverjük a sűrített tejet. Hozzáöntjük a rumot, a vodkát, és végül a tejszínt is belecsurgatjuk. Hűtőb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű