250 ml habtejszín (30-32%-os)
20 ml 3,5 %-os tej
30 g kristálycukor
170 g sűrített tej (félzsíros, cukrozott)
50 ml kávé (erős főzet)
200 ml whiskey (ír)
1 evőkanál vanília eszencia
A tejszínt melegítsük forráspontig a tejjel, majd tegyük félre. A cukrot egy magas oldalú lábasban karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a forró tejszínt. Vigyázzat, ez egy balesetveszélyes munkafolyamat! Mikor a tejszín a cukorba ér, forró gőz csap fel! Ekkor lehetőleg gyermek, háziállat ne legyen a közelben, és valóban vékony sugárban csurgassuk a tejszínt a cukorba, hogy ne csapjon fel hirtelen sok gőz.
Ha simára kevertük, adjuk hozzá a sűrített tejet, a whiskey-t, a kávét, és egyet forraljunk rá.
Ezután töltsük üvegekbe a likőrt, és hűtőben minimum 1 napon át érleljük - de akár 2 hétig is -, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek benne.
A vízből, a cukorból és a citromsavból szirupot főzünk, kihűtjük. 3 citrom levét kifacsarjuk, a szirupba keverjük. 3 citromot felkarikázunk. Egy zárható tetejű vödörbe tesszük a bo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a karamellt készítsd el: A cukrot tedd egy magas falú edénybe, és alacsony lángon olvaszd fel. Pirítsd addig, amíg borostyánszínű nem lesz. Közben dobd be a mikróba a tejet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyümölcsöket tisztítás után turmixgépben összezúzzuk. Nagy befőttes üvegbe töltjük, ráöntjük a vodkát és lefedve 10 napig érleljük, de közben kevergetjük. Sűrőn átszűrjük, majd g...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot 5 dl vízzel egy tálkában felfőzzük és mérsékelt lángon 15 percet hagyjuk főni, majd kihűtjük. Egy 1,5 l-es üveget alaposan megtisztítunk és kiszárítunk. A citromot és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű