60 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 2 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 2,7 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
-50 dkg darált dió
- 4 ek cukor (Vagy ízlés szerint)
- 4 cs. vaníliás cukor
- kb. 1,5 dl tej
Tetejére:
- 1 tojássárga + 1 tk víz
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A tölteléknek, a diót elkeverjük a cukrokkal és annyi forró tejet adunk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk majd 2 egyforma részre osztjuk. A kapott tésztadarabokat újabb 5-5 részre osztjuk és cipókat formálunk belőlük. 5 cipócska lesz szükséges 1 kalácshoz.
Mindegyik cipót, egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Arra ügyeljünk, hogy a kinyújtott tészta hossza ne legyen nagyobb a használt forma hosszánál. Rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük mint a bejglit. Belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt forma aljába. Két rudat alul, majd ahol összeérnek, középre kerül a harmadik rúd, végül ennek a két oldalára helyezzük a következő két rudat.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és újra duplájára kelesztjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb.25 -30 perc alatt megsütjük. Félidőben tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.
A kész kalácsot a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.
Én mákost is készitettem úgy, hogy feleztem a megkelt tésztát
felét mákkal ,felét dióval töltöttem de az eljáras ugyan az ...a töltelék kevesbb csak 25 dkg darál dióból +18 dkg cukor + 1 citrom reszelt héja+1,5 dl tej + vaniliás cukor
-a mákos töltelének ugyan ez a mennyiség szükséges .25dkg darált mák ,18 dkg cukor .+1,5 dl tej +reszelt citromhéja + vaniliás cukor
A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk. A tésztát 4 részre vágjuk. Minden egyes darabot téglalappá nyújtunk. Olvasztott zsírral megke...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe készítjük és a 20 perces dagasztás programmal összeállítjuk. Kikapcsoljuk a gépet (vagy áttesszük a tésztát egy kelesztőtálba) és 30-35...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásfehérjét a kristálycukorral habbá verjük, majd félre tesszük. A puha vajat a porcukorral 15 percig keverjük, majd beleöntünk 3 tojássárgáját és 10 percig tovább keverjük, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt (kb. 15 perc alatt). A többi hozzávaló összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt. Lágy tésztát kapunk, amit letakarva a duplájára kelesztü...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes