Családireceptkönyv.hu

Diós ,Mákos kalács kicsit másképp


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 6-8 fö
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


60 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 2 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 2,7 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:
-50 dkg darált dió
- 4 ek cukor (Vagy ízlés szerint)
- 4 cs. vaníliás cukor
- kb. 1,5 dl tej

Tetejére:

- 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

A tölteléknek, a diót elkeverjük a cukrokkal és annyi forró tejet adunk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk majd 2 egyforma részre osztjuk. A kapott tésztadarabokat újabb 5-5 részre osztjuk és cipókat formálunk belőlük. 5 cipócska lesz szükséges 1 kalácshoz.

Mindegyik cipót, egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Arra ügyeljünk, hogy a kinyújtott tészta hossza ne legyen nagyobb a használt forma hosszánál. Rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük mint a bejglit. Belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt forma aljába. Két rudat alul, majd ahol összeérnek, középre kerül a harmadik rúd, végül ennek a két oldalára helyezzük a következő két rudat.

Tiszta konyharuhával letakarjuk és újra duplájára kelesztjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb.25 -30 perc alatt megsütjük. Félidőben tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.

A kész kalácsot a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.

Én mákost is készitettem úgy, hogy feleztem a megkelt tésztát

felét mákkal ,felét dióval töltöttem de az eljáras ugyan az ...a töltelék kevesbb csak 25 dkg darál dióból +18 dkg cukor + 1 citrom reszelt héja+1,5 dl tej + vaniliás cukor
-a mákos töltelének ugyan ez a mennyiség szükséges .25dkg darált mák ,18 dkg cukor .+1,5 dl tej +reszelt citromhéja + vaniliás cukor

Diós ,Mákos kalács kicsit másképp

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Sós fonott kalács húsvétra(Rupáner)
Sós fonott kalács húsvétra(Rupáner)

1. Az élesztőt egy mokkáskanálnyi cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. Ha szükséges, akkor adjun...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dani
Mézeskalács 2
Mézeskalács 2

Az összetevőket berakjuk egy tálba, összegyúrjuk, és pihentetés nélkül azonnal nyújtjuk, szaggatjuk, és 5-10 percig sütjük 175 fokon. Figyelgetni kell, nagyon hamar elkészül. Ha mo...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Közepes
share
Csíkos kalácskoszorú
Csíkos kalácskoszorú

A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést igazítunk, ebbe szórunk a cukorból 1 evőkanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meleg tejjel. 10 per...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar medvehagymás napraforgó
medvehagymás napraforgó

A medvehagyma szárát levágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, majd felaprítjuk. Hozzákeverünk sót, borsot és esetleg a reszelt sajtot, majd az olajat és félretesszük. A lisztet a felf...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk