--Hasonlóan készítik néhány helyen a töltött káposztát is, csak itt nincs levelekbe csomagolva a hús, csak így egyszerűen a gombócok a szálas káposzta közé vannak rejtve.
--0,5 kg darált hús
--2 dl rizs
-1,5 kg savanyú apró káposzta
-1 tojás
-1 fej hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-só, őrölt bors,
-pirospaprika
-3-4 babérlevél
-1 mokkáskanálnyi őrölt köménymag
-kevés olaj
-3 evőkanál liszt vagy zabpehelyliszt
A káposztát jól kicsavarjuk ,ha nagyon savanyú kicsik kimossuk
--Egy lábasba kevés olajat raktam, megfuttattam rajta az alaposan megmosott rizst, majd felöntöttem dupla mennyiségű vízzel.
-Nagyon gyenge lángon, letakarva, kb. 45 perc alatt készült el.
-A darált húst összekevertem a tojással, sóval,borssal,pirospaprikával és az apróra vágott hagymával +a reszelt fokhagymával. Hozzáadtam a langyosra hűlt rizst, és az egészet jól összekevertem.
Egy lábas aljába vagy egy magasabb falú tepsibe beleterítettem a káposzta felét, erre jöttek a húsgombócok, majd a káposzta másik fele. .
--Felengedtem annyi vízzel, ami ellepte, beleraktam a babérlevelet és az őrölt köményt
Előmelegitjük a sütőt 180 fokra ....
Lefedve fóliával a sütőbe toljuk és kb. 1 óra alatt elkészül
Ekkor levesszük a fóliát s elkészítjük a rántást: egy kevés olajon kicsit megpirítottam a lisztkeveréket, rászórtam a pirospaprikát, és vízzel felöntöttem. Megvártam míg felforr, közben kevergettem,nehogy becsomósodjon, majd az egészet a káposztára öntöttem. Nagyon óvatosan átkevertem, nehogy szétessenek a gombócok, és lassú tűzön még kb. 5 percig főztem.
A hűtőben pár napig eláll, úgyhogy nem baj, ha sok lesz belőle.:
Tejföllel tálaljuk
A csirkét feldarabolom, a combokat nagyságról függően 2-3 darabba, a csirkemellet nagyobb darabokra vágom. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem, megszórom pirospaprik...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy kevés zsíron elkezdjük pirítani a felkockázott fehér szalonnát, majd a zsírra dobjuk a felkarikázott kolbászok felét, és ezt is megpirítjuk. 2. Amikor kész, kiszedjük a ko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paprikát kicsumázzuk. A rizst félig megfőzzük, a hagymát olajon megpirítjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a sót, a borsot, a pirospaprikát, 1 tojást, a rizst és a hagymát. Jól össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spárgák vastagabb végeit meghajlítva letörjük a fás részt. A fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd egy késes robotgépbe tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáfacsar...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű