--Hasonlóan készítik néhány helyen a töltött káposztát is, csak itt nincs levelekbe csomagolva a hús, csak így egyszerűen a gombócok a szálas káposzta közé vannak rejtve.
--0,5 kg darált hús
--2 dl rizs
-1,5 kg savanyú apró káposzta
-1 tojás
-1 fej hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-só, őrölt bors,
-pirospaprika
-3-4 babérlevél
-1 mokkáskanálnyi őrölt köménymag
-kevés olaj
-3 evőkanál liszt vagy zabpehelyliszt
A káposztát jól kicsavarjuk ,ha nagyon savanyú kicsik kimossuk
--Egy lábasba kevés olajat raktam, megfuttattam rajta az alaposan megmosott rizst, majd felöntöttem dupla mennyiségű vízzel.
-Nagyon gyenge lángon, letakarva, kb. 45 perc alatt készült el.
-A darált húst összekevertem a tojással, sóval,borssal,pirospaprikával és az apróra vágott hagymával +a reszelt fokhagymával. Hozzáadtam a langyosra hűlt rizst, és az egészet jól összekevertem.
Egy lábas aljába vagy egy magasabb falú tepsibe beleterítettem a káposzta felét, erre jöttek a húsgombócok, majd a káposzta másik fele. .
--Felengedtem annyi vízzel, ami ellepte, beleraktam a babérlevelet és az őrölt köményt
Előmelegitjük a sütőt 180 fokra ....
Lefedve fóliával a sütőbe toljuk és kb. 1 óra alatt elkészül
Ekkor levesszük a fóliát s elkészítjük a rántást: egy kevés olajon kicsit megpirítottam a lisztkeveréket, rászórtam a pirospaprikát, és vízzel felöntöttem. Megvártam míg felforr, közben kevergettem,nehogy becsomósodjon, majd az egészet a káposztára öntöttem. Nagyon óvatosan átkevertem, nehogy szétessenek a gombócok, és lassú tűzön még kb. 5 percig főztem.
A hűtőben pár napig eláll, úgyhogy nem baj, ha sok lesz belőle.:
Tejföllel tálaljuk
A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. A hagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst megmossuk, szárazra törölgetjük, a rostjaira merőlegesen vékony csíkokra vágjuk. Összeforgatjuk a pác hozzávalóival és 20 percre félretesszük. Közben a brokkolit megmossuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA cukkiniragu elkészítése: Egy lábasba öntjük az olívaolajat. A hagymát tisztítjuk, és mivel nem csípős, mint a rendes vörös, mert ez direkte befőzőhagyma, édeskésebb, apró ko...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA fagyasztott spenótot kiolvasztjuk, a vizet lecsöpögtetjük róla, és egy lábasban pár perc alatt öszefőzzük, majdhozzáadjuk a borsot, a sót, a fokhagymát. A vajat felolvasztjuk, á...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű