--Hasonlóan készítik néhány helyen a töltött káposztát is, csak itt nincs levelekbe csomagolva a hús, csak így egyszerűen a gombócok a szálas káposzta közé vannak rejtve.
--0,5 kg darált hús
--2 dl rizs
-1,5 kg savanyú apró káposzta
-1 tojás
-1 fej hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-só, őrölt bors,
-pirospaprika
-3-4 babérlevél
-1 mokkáskanálnyi őrölt köménymag
-kevés olaj
-3 evőkanál liszt vagy zabpehelyliszt
A káposztát jól kicsavarjuk ,ha nagyon savanyú kicsik kimossuk
--Egy lábasba kevés olajat raktam, megfuttattam rajta az alaposan megmosott rizst, majd felöntöttem dupla mennyiségű vízzel.
-Nagyon gyenge lángon, letakarva, kb. 45 perc alatt készült el.
-A darált húst összekevertem a tojással, sóval,borssal,pirospaprikával és az apróra vágott hagymával +a reszelt fokhagymával. Hozzáadtam a langyosra hűlt rizst, és az egészet jól összekevertem.
Egy lábas aljába vagy egy magasabb falú tepsibe beleterítettem a káposzta felét, erre jöttek a húsgombócok, majd a káposzta másik fele. .
--Felengedtem annyi vízzel, ami ellepte, beleraktam a babérlevelet és az őrölt köményt
Előmelegitjük a sütőt 180 fokra ....
Lefedve fóliával a sütőbe toljuk és kb. 1 óra alatt elkészül
Ekkor levesszük a fóliát s elkészítjük a rántást: egy kevés olajon kicsit megpirítottam a lisztkeveréket, rászórtam a pirospaprikát, és vízzel felöntöttem. Megvártam míg felforr, közben kevergettem,nehogy becsomósodjon, majd az egészet a káposztára öntöttem. Nagyon óvatosan átkevertem, nehogy szétessenek a gombócok, és lassú tűzön még kb. 5 percig főztem.
A hűtőben pár napig eláll, úgyhogy nem baj, ha sok lesz belőle.:
Tejföllel tálaljuk
A húst felkockázzuk vagy csíkozzuk. A páchoz összekeverjük a hozzávalókat, beleforgatjuk a húst és kb 1 órára betesszük a hűtőbe (akár többet is). A krumplit meghámozzuk, nagyob...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paprikák magházát kivágjuk, a húsát kisebb darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és hosszában vékony szeletekre vágjuk. Kevés olajat vagy zsírt forrósítunk egy lábosban, ráte...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűVizet engedek egy nagy fazékba, szórok hozzá sót és felteszem forrni. Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítem a mártás hozzávalóit. Az egymásra helyezett és már gyárilag...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A padlizsánból egy éles késsel vágjuk hosszában kb. 4 mm vastag lapokat 2. A szeleteket rétegezzük bele egyszűrőbe úgy, hogy minden réteget szórjatok meg durva szemű sóval. R...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes