Családireceptkönyv.hu

Bakonyi húsgolyók


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Golyókhoz:
25 dkg darált sertéshús
1 tojás
3 púpos ek zsemlemorzsa
0,5 kk só
1 nagy csipet őrölt bors
1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd zúzott fokhagyma)

Továbbá:
1 közepes fej vöröshagyma
15 dkg gomba
4 ek olaj
1 tk őrölt pirospaprika
1 dl víz
só, bors
1 tk liszt
3,5 dl tejföl
20 dkg spagetti tészta

Elkészítés:


Először a golyókat állítjuk össze. A darált húst egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk és egész apró golyókat formázunk. (Nekem 24 db lett.)

A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra kockázzuk. A gomba héját lehúzzuk, megmossuk és apró darabokra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben 4 ek olajat forrósítunk és a gombócok mindkét oldalát pár perc alatt mérsékelt lángon fehéredésig pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.

A visszamaradt olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és 2-3 percig együtt pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, beleforgatjuk a gombócokat, felengedjük 1 dl vízzel, meghintjük sóval, borssal és fedő alatt 20 percig hagyjuk főni. Ezalatt párszor átkeverjük, illetve megforgatjuk a gombócokat.

A spagetti tésztát közben sós vízben kifőzzük, hagyjuk lecsöpögni.

A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel.
Ha már a víz elfőtt a gombócokról, akkor beleöntjük a tejfölt, majd jól átforgatjuk és hagyjuk besűrűsödni, átmelegedni. Ha nem találjuk elég sűrűnek, megszórhatjuk kevés liszttel, de óvatosan, mert könnyen liszt ízű lehet, ha túladagoljuk. Itt érdemes megkóstolni, mert elképzelhető, hogy szükséges még sózni, borsozni.

A gombócokat melegen, a kifőtt spagettivel kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Még nem készítettem el, de nagyon jól hangzik. Hamarosan kipróbálom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Jolánka
Csirkesaláta 2.
Csirkesaláta 2.

A csirkemellet felszeleteljük, a fokhagymás tejbe áztatjuk, és kb. 1 órát a hűtőben hagyjuk. Ezt előző este is megtehetjük, annál jobb. Közben a mirelit zöldségeket megpároljuk, k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Receptek
töltött cukkini 2., Szafi
töltött cukkini 2., Szafi

A hagymát felaprítjuk, a cukkini szeleteket kikaparjuk, a tojásokat megfőzzük. A hagymát kevés olívaolajon megpirítotjuk, hozzáadjuk a csirkemellet és a cukkini kaparékot, megpáro...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsike
Húsos, paradicsomos rakott kínai kel
Húsos, paradicsomos rakott kínai kel

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra! A darált húst az olaj egy részén lepirítjuk, adunk hozzá 2 dl vizet, fűszerezzük és összefőzzük. Közben a kínai kelt leveleire szedjük és forró...

Elkészítési idő: kb 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Vivien
Egyedényes  csirke egyszerűen, brokkolival, gombával
Egyedényes csirke egyszerűen, brokkolival, gombával

A csirkemellfilét felkockázzuk, és a zúzott fokhagymával, a mézzel, az almaecettel és a szójaszósszal egy tálba tesszük, alaposan összeforgatjuk, pár percet pihentetjük, míg a több...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk