35 dkg liszt
20 dkg puha vaj
csipett só
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
Kb. 1 és fél üveg magvalt meggybefőtt, levével együtt
2 csomag vanília pudingpor
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
késhegynyi őrölt fahéj
3 dl tej, vagy víz (én most tejjel készítettem)
A tetejére:
1 evőkanál baracklekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, s hűtőbe rakjuk.
Elkészítjük a tölteléket: A befőttes üvegből egy lábosba öntjük a meggybefőtt levét, rászórjuk a cukor felét, a vaníliás cukrot, a fahéjat, s meggyújtjuk alatta a gázt. Közben a cukor másik felét beleszórjuk egy nagyobb bögrébe, rászórjuk a pudingport, s jól összekeverjük. Majd 3 dl tejjel összekeverjük, s a lábosban lévő meggyléhez keverjük, s addig keverjük, amíg jól besűrűsödik. Legalább 10 perc. Ekkor elzárjuk alatta a gázt. Majd belerakjuk a meggyet is!
Kivesszük a hűtőből a tésztát, s az 1/3-át félre tesszük, a 2/3-át pedig kinyújtjuk kerek formára, s egy tortaformába belerakjuk, amit előzőleg kis vajjal kikentünk és liszttel megszórtunk. Kicsit eligazgatjuk a tésztát, hogy a forma oldalára is kerüljön belőle. Ha langyosra hűlt a töltelék, akkor 1 evőkanálnyi búzadarát vagy zsemlemorzsát szórunk a tésztára, s ráöntjük a tölteléket, s szépen eligazgatjuk rajta. Ezután a maradék 1/3 tésztát kinyújtjuk, s derelyevágóval felszeleteljük, s szépen rárakosgatjuk a töltelékre.
Előmelegített sütőbe rakjuk kb. fél órára, gáz 2-es fokozat, azaz 180 C-fokra. Kb. 20 perc után kivesszük a sütőből a sütit, s megkenjük az 1 evőkanál baracklekvár és 1 evőkanál víz keverékével, majd visszarakjuk a sütőbe, s készre sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, s tálaljuk. Ha van időnk, akkor legalább pár órát várjunk, vagy akár egy éjszakát a felszeleteléssel.
Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos vízben , hozzáadjuk a szobahőmérsékletű liszthez ,rátöltjük az aludttejet , sót ,fahajat, porcukorból 5 dkg , összekeverjük ,hozzáadjuk a toj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a kovászt készítjük el: a langyos tejbe beletesszük a cukrot, egy evőkanál búza finomlisztet, rumot, belemorzsoljuk az élesztőt és negyed óra alatt felfuttatjuk. A búza fi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSimára keverjük a tejfölt a cukorral, felengedjük a borral és beleöntjük a meggyet a levével együtt. Jól behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű