250 g kenyérliszt (BL-80-as) 6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztö 165 ml víz ezekböl a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni másnap reggel folytatjuk.
Hozzávalók: az elözö esti összes kovász 375 g kenyérliszt (BL-80) (ma én lecseréltem 75 g-t grahamlisztre) 210 ml víz 25 g vaj 10 g friss élesztö 12 g só csipet aszkorbinsav 2 evökanál burgonyapehely
ezekböl a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk, sokan a kenyérsütögépet használják dagasztásra, nekem van egy Thermomixem, én legtöbbször ezzel dagasztom, de van amikor kézzel állítom össze a tésztát, az sem olyan megeröltetö. Viszonylag selymes tapintású tésztát kell kapjunk. Kiolajozott kelesztötálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik. Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegöt jól kinyomkodjuk belöle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán veknit formázunk belöle így, ezt is Limarától tanultam. Sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hömérséklettöl függö, lehet fél óra, de akár egy óra is. A sütöt elömelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, söt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütöpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre. Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér el kezd szépen pattogni, cserepesedni. Kb. 1 óra hülés után már megvágható. Sokkal finomabb és tovább friss marad, mint bármely pékségben, vagy üzletben vásárolt kenyér. Mindenkinek melegen ajánlom, aki egy kis érzéket érez magában a kenyérsütés iránt, és nem utolsó sorban mindenféle adalékoktól mentes Mindennapit tud az asztalra tenni
Ma pl. grahamliszttel és legmagpehellyel kísérleteztem, így hozzájött 2 evökanál lenmagpehely és 1-2 evökanál víz pluszban, valamint a liszt mennyiségnél 75 g-ot lecseréltem grahamlisztre.
4 tojás, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 virsli, 2 szelet párizsi, 4 szelet sonka, 3 evőkanál ketchup, 250 g sajt, krémsajt, bazsalikom, paradicsom, só A tojást összekevere...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt melegítsük elő 230 fokra. A krumplikat kefével vízben kissé dörzsöljük meg, majd töröljk szárazra. Néhány helyen kissé szurkáljuk meg villával. Egy tepsit béleljünk sütőp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegfőzzük a karfiolt vegetás vízbe ,ha puha kivesze rózsáira szedem és tepsibe rakom az egyiket arra rá a megfőlt rizst azután a megfőzőtt befüszerezett darált húst, aztán a másodi...
Elkészítési idő: 2 óra. Nehézség: KözepesKevés zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, a májat és a gombát a petrezselyemmel. Ételézesítővel, sóval, borssal megszórva, gyakori keverés mellett zsírjára pirítju...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű