10 dkg szárított erdei gomba
1 kisebb fej hagyma
2-3 evőkanál olaj /olíva/
1 dl fehér vagy vörös bor
1dl húsleves alap lé
1 dl tejföl vagy tejszín
2 teáskanál liszt vagy keményítő
1 kávéskanál tárkony
1 csipetnyi kakukkfű
1 csipetnyi őrölt kömény
só, bors /ízlés szerint/
A szárított gombát a főzés előtt legalább 4-5 órára vízbe áztatjuk, majd felhasználás előtt kiszedjük, és az ételbe tesszük. Az áztató lé is felhasználható, de az alját ne tegyük az ételbe, mert homok lehet benne.
A felaprított hagymát a zsiradékon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és együtt tovább pároljuk, majd felöntjük a borral valamint a húslevessel, hozzáadjuk a fűszereket, és 15-20 percig főzzük.
Közben elkészítjük a habarást a liszttel és a tejföllel, majd a párolt gombára öntjük.
A mártást rizskörettel sültekhez, halakhoz használhatjuk fel.
Ezeket egy tálban össze kevertem, és kész is van, zárható fém kávés dobozba raktam. Egy kávés pohárhoz, 3 kávéskanállal tettem.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk - akkor jó ha pattog - de vigyázzunk, hogy ne égessük meg. Majd egy konyharuhával ledörzsöljük a héját. Közben gőz felett felolvasztjuk az ét...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesRobotgéppel a cukrot és a tojássárgát fehéredésig keverem, majd hozzákeverem a kakaóport. A tejhez tördelem a csokoládét és gőz felett elkezdem melegíteni, hozzáöntöm a tojásos kev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet felforraljuk, majd belekeverjük az előzetesen gyengén felvert tojásokat. - Ezután belerakjuk a sót, a borsot, a cukrot és az aprított zöldfűszereket. -Ezután folyamatosa...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes