4 kg körte
2 kg cukor
3 csomag dzsemfix (3:1 zselé)
1 késhegynyi fahéj
5 dl édes fehérbor (muskotályos)
1 késhegynyi szalicil (üvegenként)
A körtét megmossuk, és négybe vágva kimagozzuk.
A negyedeket vékony szeletekre vágjuk egy nagy lábosba aprítva.
Rákerül 1 kg cukor és a bor. Egy napig hagyjuk szépen állni.
Utána addig főzzük, amíg a körtedarabok kicsit üvegesek nem lesznek, és már nincs habja.
Rárakjuk a másik kiló cukrot is. Hagyjuk egy napot megint állni.
Másnap felforralva hozzáadjuk a 3 zacskó zselét, jól elkeverjük, majd addig melegítjük, amíg gyöngyözve el nem kezd forrni.
Átöblített befőttes üvegbe rakjuk, késhegynyi szalicilt koppintunk a tetejére, lezárjuk jól, és a legjobb paplanjaink alá berejtjük, hogy egy napig hűljön, lassan.
A vízből és cukorból szirupot főzünk, majd mehet hozzá a gyömbér. Pici állás után mehet hozzá a citrom leve és a héja. Levesszük a tűzhelyről, majd állni hagyjuk, akár egy egész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat egy tálba ütjük és villával felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a kukoricalisztet és a puha vajat, majd géppel jól kikeverjük. Amikor a massza összeállt, a legvégén fo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A narancsokat meleg vízben, szivaccsal alaposan megmostam, egynek a héjából néhány darabot a fehér rész nélkül levágtam. Ezután a narancsokat meghámoztam, cikkekre s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst és a zsíros szalonnát húsdarálón ledaráljuk. Ha nincs apró lyukú tárcsánk, akkor 2-szer, 3-szor daráljuk át a húsokat. Ezután a darált húshoz adjuk a fűszereket (kivéve a s...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű