Tészta: Kb. 16 darabhoz
20 dkg liszt
10 dkg zsír
2 dl víz
4-5 tojás
1 csipet só
Krém:
500 ml 1,5%-os tej
1 db pudingpor (vaníliás)
80 g kristálycukor
1 db vaníliarúd (belseje és héja)
250 ml habtejszín (30-32%-os)
100 g kristálycukor
A tésztához szükséges anyagokat kimérjük. A vizet és a zsírt egy lábasba teszem és elkezdem melegíteni.
Ha a zsír felolvadt a víz forr, hozzáöntöm a lisztet és addig kavarom amíg a tészta teljesen összeáll.
A forró tésztát egy hideg tálba teszem, egyesével adom hozzá a tojásokat amit jó alaposan elkeverek. A kész tészta szép egynemű lesz.
A tésztát nyomózsákba töltöm, vagy két kanál segítségével formázom és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm. A tészta sülés közben kettő- háromszorosára fog nőni hagyunk neki helyet. A tepsin hagyjuk pihenni legalább 20 percet. (Én most kisebbet és nagyobbat is készítettem ezt kedvünkre variálhatjuk, hogy mekkora legyen a fánk.)
Fontos a helyes sütés!! 210-220 C fokon süssük 15 percig aztán újabb 15 percig kb. 180-190 C fokon. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját az első 25 percben!! Akkor jó ha szép aranybarnára sült és ha megemelünk egy darabot könnyűnek üregesnek érezzük.
Egy száraz serpenyőbe beleteszem a cukrot és kavargatás nélkül hagyom hagy olvadjon ha félig felolvadt akkor kavarhatjuk. Akkor jó ha szép aranyszínű és kristály szemcséktől mentes.
A karamelizált cukorral lecsurgatom a fánkok tetejét. Természetesen bele is márthatjuk de nagyon vigyázzunk a kezünkre. Ha a cukor kihűlt apró recés késsel vágjuk le a fánkok tetejét.
Elkészítem a pudingot, egy kevés tejbe kikeverem a pudingport. A tej többi részébe beleteszem a hosszában félbevágott vanília rúd kikapart belsejét és a héját is. Majd felforralom a tejet beleöntöm a pudingot hozzáadom a cukrot és készre főzöm. Ha kész eltávolítom a vanília rúd héját.
A meleg pudinggal betöltöm a 2/3-ad résznél leskalpolt fánkokat.
Felverem a habtejszínt a cukorral (előtte tegyük be 5-10 percre a fagyasztóba a tejszínlét, hogy könnyebben felverhessük. Nyomózsába teszem és megtöltöm a fánkokat. (Fontos, hogy a puding hideg legyen!)
Rátesszük a "sapkákat". Fogyaszthatjuk.
4 lapot sütünk, 180 fokon.
Elkészítési idő: 5-10 perc Nehézség: KönnyűA csokipudingot elkészítjük a tasakon leírtak szerint. A tejberizst megfőzzük. A tejet egy csipet sóval feltesszük forrni, hozzákeverjük a rizst és a cukrot, és néha megkeverve,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa kész, az egyik lapot visszatesszük a tepsibe, ráöntjük a krémet, rátesszük a másik lapot és hagyjuk kihűlni (4-5 óra). Szeletelés előtt porcukorral meghintjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához először elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval is. Kinyújtjuk, a formába fektetjük, és 160 fokos sütőben 15 percig elősütjük. Közben el...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű