50 dkg finom liszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna 3 tojás, 35 dkg méz, 4 evőkanál olaj, 8 dkg cukrozott citromhéj (nem fontos), 8 dkg cukrozott narancshéj (nem fontos), esetleg reszelt citromhéj,1 csomag Kotányi mézes fűszer. Ha nincs őrölt szegfűszeg, ánizs és őrölt fahéj 1/2 kk vagy ízlés szerint.
Rumos máz:
26 dkg porcukor, 1 ek. étkezési keményítő, 2 ek. forróvíz, 2 ek. rum, kikeverni finomra.
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel.
2 tojást a mézzel keverjük habosra keverőgép segítségével.
Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, a finomra vágott narancs és citromhéjjal, olajjal és 3 evőkanál vízzel dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.
Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formára.
Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással. 180 C fokon süssük aranysárgára.
Ha rumos mázzal díszítjük a kész sütiket akkor sütéskor nem kenjük meg tojással.
Ha tojással kenjük és nincs rumos máz díszíthetjük dióval, mandulával.
Ha feldiszítettük és megszáradt dobozba rakjuk, hogy megpuhuljon.
A káposztát, " ha igényli" kicsit leöblítjük, hogy ne legyen túl savanyú. Közben elkészítjük a tölteléket: a darált húsokat elkeverjük a megtisztított rizzsel, fűszerekkel, kevé...
Elkészítési idő: kb.2,5 -3 óraA sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglá...
Elkészítési idő: