egy 20×30 cm-es formához:
A tésztához:
4 egész tojás
2 bögre porcukor (1 bögre=2,5 dl)
1 bögre Vénusz olaj
2 bögre liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg darált dió
1 kávéskanál fahéj
1 db citrom reszelt héja
3 db alma reszelve
A krémhez:
2 tubus sűrített tej
2 evőkanál méz
10 dkg cukor
20 dkg vaj
15 dkg aprított mogyoró
2 csapott evőkanál liszt
A bevonathoz:
15 dkg csokoládé
1 evőkanál Vénusz olaj
5 dkg aprított mogyoró
A tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk apránként az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet, a diót, a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Mindezeket összekeverve végül a durvára reszelt, kifacsart almát is hozzákeverjük. Sütőpapírral bélelt formába ötjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez a sűrített tejet a cukorral és a mézzel egy kis lábasban kevergetve karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a lisztet, végül a vajat. A tűzről levéve hozzákeverjük az aprított mogyorót, kihűtjük, majd elektromos habverővel jól kihabosítjuk.
A kihűlt süteményre egyenletesen rákenjük a krémet.
A csokoládét az olajjal mikróban felolvasztjuk, majd simára keverjük. A krémre csurgatjuk, egy kicsit megrázogatjuk a tálcát, amire a süteményt tettük, így szép egyenletes lesz a bevonat. Az aprított mogyoróval megszórjuk. Hűtőbe tesszük, 1 óra múlva szeletelhető.
Megjegyzés:
Nagyon finom sütemény, tele minden jóval. Saját találmány! :)
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, s kb.. 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk. Bel...
Elkészítési idő: 2 - 3 óra Nehézség: KözepesA tésztához valókat a szárazanyagok kivételével összekeverem és gőz felett 15 percig főzöm. Még forrón összekeverem a szárazanyagokkal és még melegen 4 lapot nyújtok belőle, amit a...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztához a langyos tejben feloldjuk a szalalkálit, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk. 4 részre osztjuk, és lapokat sütünk (kb. 30x35 cm). A krém...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű