kb. 0,5 kg franciasaláta zöldségkeverék, 2 db nagy pohár tejföl
1 evőkanál citromlé, só, bors, 5 db tojás, 20 g étkezési zselatin
5 evőkanál majonéz
A franciasaláta zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk.
A tejfölt kikeverjük a majonézzel, citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Bátran ízesítsük, nehogy a végeredmény sótlan legyen. A zselatint kb 1-1,5 dl forró vízhez adjuk, és kis lángon folytonos keverés közben feloldjuk benne. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzáadhatjuk a majonézes alaphoz, majd alaposan elkeverjük. A zöldség mixet is elkeverjük benne.
Folpackal kibéleljük az őzgerincformát úgy, hogy mindkét oldalán túlnyúljon. A franciasaláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban ráhelyezzük a tojásokat, majd a saláta másik felével lefedjük. Ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból.
A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
Másnap a tálaló-tálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszíthetjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
Sonkás sajttekercs: a vajat/margarint a krémsajttal simára keverjük. Hozzáadjuk a két, villával összetört főtt tojást, a mustárt, sózzuk, borsozzuk. A felaprított petrezselymet is...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KözepesA zöldségeket félbe vágom és vékonyan felszeletelem, egy nagy tálba szórom. Narancsot cikkekre szedem és szeletelem. Kis befőttes üvegbe mérem az olajat, mustárt, sót, mézet, balzs...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA csemegeuborkákat hosszában vágjuk fel 4 darabra (egyben is lehet hagyni az uborkát). A sonkát ízlés szerint kenjük meg krémsajttal, majd a felvágott uborkából 3-4 (vagy több)...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, olívaolajjal, pici ecettel, sóval, frissen őrölt borssal, bazsalikommal, oreganóval fűszerezzük. Hogy igazán szépen nézzen ki, a juhsa...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű