Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Félbarna kenyér


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 1 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


25 dkg Graham-liszt
2 dkg krumplipehely
8 dkg tönköly fehérliszt
15 dkg BL80 kenyérliszt
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
2,5-2,8 dl langyos savó vagy víz
3 kávéskanál só
3 evőkanál olaj
továbbá:
2 marék pattogatott amaránt (elhagyható)
szezámmag és/vagy lenmag, napraforgómag, zabpehely stb. (elhagyható)

Elkészítés:


1/2 dl, cukorral elkevert vízben felfuttatjuk az élesztőt. Közben összevegyítjük a liszteket, a krumplipelyhet és a sót. A közepébe öntjük az élesztőt, hozzáadunk még 2,5 dl folyadékot, és belekanalazzuk az olajat. Robotgéppel vagy kézzel közepesen kemény tésztát dagasztunk; ha szükséges, adunk még hozzá kevés folyadékot. Letakarva kb. 1 órát kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, és lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk; a szélessége akkora legyen, mint a sütőforma hossza. Megszórjuk amaránttal (ha használjuk), szorosan feltekerjük, és a sütőpapírral bélelt formába helyezzük. A tetejét több helyen bevagdossuk, letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk. Langyos vízzel megkenjük, magokkal megszórjuk, és 200 fokra melegített, légkeveréses sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp: a sütő aljára, kicsi edényben vizet tehetünk; a gőzös sütőben jobban emelkedik a kenyér.

Mivel van benne graham liszt is az állaga tömör, héja nem ropogós, egészségesebb. Többször sütöttem már

Félbarna kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Krilla
Mindenmentes zsemle(IR 2)
Mindenmentes zsemle(IR 2)

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Egy nagyobb tálban keverjük el az útifű maghéjat és a vizet. Várjunk 5 percet, hogy legyen ideje a maghéjnak minél több vizet felvenni. Amíg várak...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás batyu
Almás batyu

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. A tölteléket megdinszteljük. Kinyújtjuk. Négyzeteket vágunk ki egyik felét a derelyevágóval bevágjuk, almatölteléket beletesszük, felh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos vajas kifli
Sajtos vajas kifli

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmo...

Elkészítési idő: 1-1,5óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Kenyérkúp (akár húsvétra)
Kenyérkúp (akár húsvétra)

A tejet és a vizet meglangyosítom. Beleteszem a cukrot, a sót, az olajat, a felvert tojást. Beleteszek 2 bögre lisztet, az élesztőt és összekavarom. Hagyom 10 percig állni. Foko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk