25 dkg leveles tésztát elnyújtunk és két egyforma darabot vágunk belőle.
Vajas leveles tészta, készítése:
Ez nagy adag, de mi sokan vagyunk, tehát akinek nincs ennyire szüksége, arányosan csökkentse az adagokat. Viszont jól fagyasztható és tárolható!
1 kg finomliszt, 50 dkg vaj, 3 dl tejföl, 2-3 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz), 2 teáskanál ecet, 5 teáskanál só,
A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Fél órát pihentetem, majd elnyújtom, megkenem vajjal és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában kell hajtani a tésztát, így lesz leveles.
Annyiszor ismétlem, míg a vaj el nem fogy. (általában háromszor). Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen pihentetem.
Én magas falú inox tepsibe készítettem, ezért 30 cm x 40 cm - es darabokat (2 db-ot) vágtam.
Előmelegített sütőben, a tepsit megfordítva, a lapos részén megsütjük. Nagyon hamar, 10-15 perc alatt megsül.
1 tasak vaniliás és 1 tasak csokis, Aranka vagy Gála hidegen készíthető pudingport a tasakon lévő előírás szerint (annyi eltéréssel, hogy 0,5 dl tejjel kevesebbet adunk hozzá) elkészítjük.
1 db 2,5 dl-es Hulala vagy Habmester tejszínt kemény habbá verünk.
A megsült tésztát hagyjuk kihűlni. Az egyiket éles késsel daraboljuk nekünk tetsző méretűre, amilyen nagyságú szeleteket szeretnénk.
A másikat tegyük a tepsibe, egészbe és simítsuk rá a sárga krémet, majd a csokis krémet és ennek a tetejére a kemény tejszínhabot. A feldarabolt tészta szeleteket elrendezzük a habon. Hűtőbe tesszük legalább 3 óra hosszát. Tálalás előtt vanílliás- vagy porcukorral meghintjük, a szeleteket a tepsi aljáig elvágjuk és tálra rendezzük.
A tészta hozzávalóiból lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk, majd három részre osztjuk. A lapokat egyenként kinyújtjuk egy 20*30 cm-es téglalappá, majd egyenként megsütjük a tep...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat habosra, krémesre kevertem a porcukorral, majd hozzáadtam a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is. A sütőport elkevertem a liszttel, átszitáltam, hozzákevertem a da...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyűtésztához a száraz hozzávalókat egy tálba kimérem, a zsírt vékony csíkokra vágom, a lisztbe morzsolom, majd a langyos tejjel tésztává gyúrom. Ha a tészta nagyon ragad, egy evőkanál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLehetőleg előző nap beáztatjuk a rumba a mazsolát és megdaráljuk a diót. A piskóta elkészítéséhez a tojások fehérjét a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű