A felsorolásra kerülő mennyiségből, kb. 24 db lesz.
Kell hozzá: 500gr leveles tészta, 10dkg dió, 10dkg mák, 10dkg kristálycukor, 4dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1csomag vaníliáscukor, 2dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja, nyújtáshoz kevés liszt, kenéshez 1db tojás.
Először a töltelékeket készítjük el, az alábbi módon.
Mindkettő ugyanolyan formán készül csak az ízesítése tér kicsikét el.
0,5dl tejet felforrósítunk és elkeverjük benne az 5dkg cukrot, ½ csomag vaníliáscukrot. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, 2dkg zsemlemorzsát, mazsolát és kevergetjük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha már nem folyós, hanem formázható.
Ugyan ezen a módon készül a mákos is, csak abba ízesítésként (mazsola helyett) reszelt citromhéjat teszünk.
Most már foglalkozhatunk a tésztával, addig a töltelékek kihűlnek.
Liszttel hintett gyúrótáblán a leveles tésztát elnyújtjuk. 6x12cm-es darabokra vágjuk. A közepébe a töltelékből teszünk egy kávékanálnyit és összehajtjuk. Mindkét végén maradjon 3-3cm, ott keskeny szalaggal jól húzzuk össze, a megmaradt (3cm) részt ollóval vagdossuk be így adjuk meg, a szaloncukorformát.
A töltelékes részt tojássárgájával kenjük be és előmelegített sütőben 190fokon, 10percig süssük. Ekkor óvatosan húzzuk ki a sütőből, és még egyszer kenjük át tojássárgájával. Tegyük vissza a sütőbe 2percre és kész is.
A pástétomhoz a sütőt előmelegítjük 150C fokra. A megtisztított csirkemájat aprítógépbe tesszük, és pürésítjük, de csak annyira, hogy kissé darabos maradjon. Egy nagy tálban összek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz őrölt mogyorót összekeverjük az édesítővel és a kakaóporral, majd a vizet kanalanként hozzáadva formázható masszát készítünk akár kézzel, akár egy kanál segítségével. A masszát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 órát pihentetjük,kisodorjuk,korongokat szúrunk és a töltelékkel megtöltjük,kifli formára felsodorjuk. 2. Egy nagy gáztepsit kivajazunk,a k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉrdemes először a töltelékeket elkészíteni, hogy mire töltésre kerül a sor, teljesen kihűljenek. Ez ugyanis nagyon fontos, mert ha meleg, túl cukros és/vagy lágy a töltelék, akkor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű