1000 g füstölt sertés hús,
500 g száraz tarkabab,
150 g sárgarépa,
150 g petrezselyem,
100 g vöröshagyma,
200 g burgonya,
100 g füstölt szalonna, vagy sertészsír,
só,
őrölt fekete bors,
fűszerpaprika,
40 g liszt,
50 ml olaj,
4-5 db babérlevél.
A szárazbabot és a sertéshúst beáztatjuk néhány órára. A húst feldaraboljuk 2x2 cm-es kockákra, és egy külön edényben odatesszük lassú tűzön főni (ha csülökből főzünk, maradhat egészben, ha megfőtt, akkor daraboljuk). A hagymát és a szalonnát felaprítjuk, a szalonnát megpirítjuk, és a zsírján megdinszteljük a hagymát. Kevés vízzel felöntjük és belerakjuk a babot a babérlevéllel. Kicsi sóval (a hús sós lesz), borssal fűszerezzük, fűszerpaprikát szórunk rá. Ha a bab majdnem kész, beletesszük a karikára vágott zöldségeket, kicsit később a feldarabolt burgonyát és egy kevés összecsomózott petrezselyem zöldet. Beletesszük a felkockázott, főtt füstölt húst, és a hús levével felengedjük a levest, ügyelve rá hogy a hús leve feltehetően sós lesz, ezért ne használjuk mindet, inkább vízzel pótoljuk.
Az olajból és lisztből kevés rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a levesünk. Főzhetünk bele kevés erős paprikát is.
Ha csülökből főzzük a gulyást érdemes külön vízben odatenni egészben és ha megfőtt azután darabolni, egyrészt mert a füstölt hús sós és ezáltal el lehet kerülni hogy túl sós legyen a leves, másrészt a csontos hús csonttal együtt főzve mindíg jobb ízű. Ha a levessel együtt főzzük a húst előtte pár órával áztassuk be és többször átnyomkaodva forgassuk, a vizet többször cseréljük.
A babot főzés előtt legalább fél nappal áztassuk be, többször cserélve rajta a vizet.
Tehetünk a levesbe még csípős paprikát, tv paprikát félbe vágva, paradicsomt feldarabolva, esetleg a főzés végén csipetkét, vagy galuskát is.
A garnélát és a lazacot food processzorral összedaraboltam, majd az összes többi hozzávalót is beletettem, jól összedolgoztam és hagytam állni negyed órát. Nedves kézzel kissebb la...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megmossuk, felkockázzuk. A cukkinin hagyjuk rajta a héját, szebb lesz az összhatás. (Nekem egy kisebb zsenge példányom volt, ezért magozni sem kellett). A lilahagymát...
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: KönnyűA húst egyforma kockákra vágjuk. A póréhagymát és a vöröshagymát karikára szeleteljük. A sárgarépát és a zellert kockákra vágjuk. A zöldbabot összevágjuk. A fejes káposztát durvár...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűVegyél elő 2 serpenyőt, 1 kisebb lábast és oliva olajat. A lábasba tegyél fel másfél liter vizet forrni 2-3 ek vegetával. Az egyik serpenyőben kevés olajon pirítgasd a felkoc...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű