menu

Családireceptkönyv.hu

Bárchesz, az ünnepi kalács.


Írta:

Elk. idő: kb 1 ó.
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
1 tojás
5 dkg élesztő
2-2,5 pohár víz
2-3 kávéskanál só
1/2-3/4 pohár olaj
1/2 pohár cukor
A tetejére:
1 tojás
szezámmag

Elkészítés:


Amíg az élesztő a langyos cukros vízben felfut, keverd össze a lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal. Utána keverd bele a felfutott élesztőt és még annyi vizet, amennyit felvesz a tészta. Hagyd kelni kb. fél órát. Utána kis darabokban fond össze, tedd tepsibe, kend meg a tetejét tojásssal, szórj rá szezámmagot, és tedd be a sütőbe. Ha nem előmelegített sütőbe teszed, hanem a bárchesszel együtt hagyod felmelegedni a sütőt, nagyon finom, könnyű tésztát kapsz

Trükkök, tippek, praktikák:


A bárchesz vagy chálá hagyományos zsidó étel, minden szombati és ünnepi étkezésnek része. Sok mindenhez és sokféle formában lehet fogyasztani, az ehhez tartozó szokások kapcsolódhatnak ünnepekhez, az élet különböző eseményeihez, vagy egyszerűen a háziak ízléséhez.
Az év nagy részében a szombati étkezésekkor először egy kis sóba mártva esszük. Ezzel egyrészt jelezzük azt, hogy bármilyen nagy öröm ér bennünket, emlékeznünk kell a Jeruzsálemi Szentély pusztulása miatt érzett fájdalmunkra, másrészt arra is utalunk vele, hogy az áldozatokat sóval mutatták be a Szentélyben a kohénok. Így válik a családi asztal egy kis szentéllyé számunkra. Ezután általában az előétellel együtt esszük a bárcheszt, például tojáskrémmel (vagy zsidótojással, hagymástojással), padlizsánkrémmel, különböző salátákkal. Ezután jön csak a főétel, ami szombat délben hagyományosan a sólet, de tulajdonképpen bármi lehet.
Sok helyen szokás, hogy a friss házasok az első évben végig mézbe mártogatják a bárcheszt, ezzel édességet hozva egész életükre.

Bárchesz, az ünnepi kalács.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Churros  spanyol fánk
Churros spanyol fánk

A bevonathoz szükséges kristálycukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal, majd tegyük félre. A fánkhpz Egy kis lábasban Tegyük fel főni a vizet, cukrot, sót és az étolajat. Miko...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Ünnepi müzligolyók
Ünnepi müzligolyók

A tortabevonót a tasakon leírt elkészítési útmutató szerint megolvasztjuk. A müzlit, a rumaromát, a porcukrot és a margarint egy keverőedényben összekeverjük. Majd kb. 50 g (egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókusztekercs keksztekercs ünnepi süti
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Kókusztekercs keksztekercs ünnepi süti

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél óráig állni hagyjuk, majd kinyújtjuk 0,5 cm vastag téglalap formára. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a kóku...

Elkészítési idő: 12 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ropogós kacsasült pofonegyszerűen
Ropogós kacsasült pofonegyszerűen

A kacsamell bőrös részét nagyjából centinként beirdaljuk úgy, hogy közben nem vágunk bele a húsba. Előveszünk egy serpenyőt, és közepes lángon „szárazon” melegíteni kezdjük. Nagyj...

Elkészítési idő: 40 min
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk