menu

Családireceptkönyv.hu

Bárchesz, az ünnepi kalács.


Írta:

Elk. idő: kb 1 ó.
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
1 tojás
5 dkg élesztő
2-2,5 pohár víz
2-3 kávéskanál só
1/2-3/4 pohár olaj
1/2 pohár cukor
A tetejére:
1 tojás
szezámmag

Elkészítés:


Amíg az élesztő a langyos cukros vízben felfut, keverd össze a lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal. Utána keverd bele a felfutott élesztőt és még annyi vizet, amennyit felvesz a tészta. Hagyd kelni kb. fél órát. Utána kis darabokban fond össze, tedd tepsibe, kend meg a tetejét tojásssal, szórj rá szezámmagot, és tedd be a sütőbe. Ha nem előmelegített sütőbe teszed, hanem a bárchesszel együtt hagyod felmelegedni a sütőt, nagyon finom, könnyű tésztát kapsz

Trükkök, tippek, praktikák:


A bárchesz vagy chálá hagyományos zsidó étel, minden szombati és ünnepi étkezésnek része. Sok mindenhez és sokféle formában lehet fogyasztani, az ehhez tartozó szokások kapcsolódhatnak ünnepekhez, az élet különböző eseményeihez, vagy egyszerűen a háziak ízléséhez.
Az év nagy részében a szombati étkezésekkor először egy kis sóba mártva esszük. Ezzel egyrészt jelezzük azt, hogy bármilyen nagy öröm ér bennünket, emlékeznünk kell a Jeruzsálemi Szentély pusztulása miatt érzett fájdalmunkra, másrészt arra is utalunk vele, hogy az áldozatokat sóval mutatták be a Szentélyben a kohénok. Így válik a családi asztal egy kis szentéllyé számunkra. Ezután általában az előétellel együtt esszük a bárcheszt, például tojáskrémmel (vagy zsidótojással, hagymástojással), padlizsánkrémmel, különböző salátákkal. Ezután jön csak a főétel, ami szombat délben hagyományosan a sólet, de tulajdonképpen bármi lehet.
Sok helyen szokás, hogy a friss házasok az első évben végig mézbe mártogatják a bárcheszt, ezzel édességet hozva egész életükre.

Bárchesz, az ünnepi kalács.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Karácsonyi fatörzs
Karácsonyi fatörzs

A tészta: Tojásokat ketté választjuk. A tojás sárgáját a cukor 3/4 részével habosra keverjük. A tojás fehérjét a megmaradt cukorral keményre felverjük. Majd összekeverjük a tojá...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenyés Pávaszem
Gesztenyés Pávaszem

A piskótához a tojások sárgáját a cukor ¼ részével habosra keverjük. A maradék cukorral felverjük a fehérjét. A cukrot rögtön az elején beletesszük, így a habunk egy kicsit lágyabb...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Mustárban pácolt tarja
Mustárban pácolt tarja

Ha nem kapunk mustot a boltban, nem kell kétségbeesni, mert a leszemezett szőlőt enyhén össze turmixolva, majd szűrőn átpasszírozva mi magunk is elkészíthetjük. A tarjákat sózzu...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Moszkauer
Moszkauer

A darált diót összekevertem a puha vajjal és az összes többi hozzávalóval, kivéve a lisztet, és egy lábasban forrásig, kevergetve összefőztem. A tűzről levettem és alaposan elkever...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk