menu

Családireceptkönyv.hu

Karácsonyi gyümölcskenyér


Írta:

Elk. idő: 45 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Két 20 centis őzgerincformához:

15 dkg kandírozott trópusi gyümölcs (pl. ananász, mangó, papaja, stb.)
15 dkg mazsola
0.5 dl barna rum
25 dkg puha vaj
20 dkg sötét színű nyers nádcukor
1 csipet só
5 db tojás
10 dkg darabolt mandula
0.5 teáskanál őrölt szerecsendió-virág vagy őrölt szerecsendió
1 teáskanál reszelt narancshéj
35 dkg liszt
1.5 teáskanál sütőpor
vaj vagy sütôpapír a sütôformákhoz
kandírozott gyümölcsdarabkák a díszítéshez
A mázhoz:

1 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál narancslikőr
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/karacsonyi_gyumolcskenyer_recept_5#sthash.vWynPcW2.dpuf

Elkészítés:


A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütőformákat kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük. A kandírozott gyümölcsöket apró kockákra vágjuk és egy kis tálba tesszük. Hozzákeverjük a mazsolát, meglocsoljuk a rummal, és további felhasználásig állni hagyjuk.

A vajat a nádcukorral és a sóval krémesre keverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, és addig kavarjuk, amíg sűrű, világos színû krémet kapunk. Hozzáadjuk a rumba áztatott gyümölcsöket, a mandulát, az őrölt szerecsendiót és a narancshéjat. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk és a tésztához keverjük.

A tésztát a sütőformákba töltjük és elegyengetjük. A forró sütőben, alulra tolt rácson 50–60 percig sütjük. Ha a sütemény teteje túlságosan gyorsan barnulna, a sütés vége felé takarjuk le alufóliával. Ha a tűpróba során nem tapad massza a hurkapálcikára, a gyümölcskenyeret kivesszük a sütőből és a formában hagyjuk kihűlni. Ezután kiborítjuk a formából, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukorral, a citromlével és a narancslikőrrel simára keverjük. A gyümölcskenyeret bekenjük a mázzal, feldíszítjük a kandírozott gyümölcsökkel, majd megvárjuk, amíg a máz megszárad.

Tanács: A kihűlt tésztát máz nélkül lefagyaszthatjuk, majd igény szerint fölengedhetjük és feldíszítve tálalhatjuk.

Előkészítés: 45 perc

Sütés: 50–60 perc

- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/karacsonyi_gyumolcskenyer_recept_5#sthash.vWynPcW2.dpuf

Karácsonyi gyümölcskenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Karácsonyi mákos túrótorta
Karácsonyi mákos túrótorta

A tojást keverjük össze 50 g cukorral, adjuk hozzá a kihűtött, olvasztott vajat. A lisztet keverjük össze a sütőporral és szitáljuk a tojásos keverékhez, a masszát gyúrjuk össze. E...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Nutellával töltött torta
Nutellával töltött torta

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy tortaformát sütőpapírral bélelünk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másikban a vajat habosra kever...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Karácsonyi vaj
Karácsonyi vaj

A lágy vajat robotgéppel jól kikeverjük és a többi hozzávalóval simára dolgozzuk. Kis tálkákba adagolva hűtőben tároljuk. Frissen sült kalácsok vagy édes vajas kiflik finom kenc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Mézes krémes
Mézes krémes

A tésztához valókat a szárazanyagok kivételével összekeverem és gőz felett 15 percig főzöm. Még forrón összekeverem a szárazanyagokkal és még melegen 4 lapot nyújtok belőle, amit a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk