Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Karácsonyi gyümölcskenyér


Írta:

Elk. idő: 45 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Két 20 centis őzgerincformához:

15 dkg kandírozott trópusi gyümölcs (pl. ananász, mangó, papaja, stb.)
15 dkg mazsola
0.5 dl barna rum
25 dkg puha vaj
20 dkg sötét színű nyers nádcukor
1 csipet só
5 db tojás
10 dkg darabolt mandula
0.5 teáskanál őrölt szerecsendió-virág vagy őrölt szerecsendió
1 teáskanál reszelt narancshéj
35 dkg liszt
1.5 teáskanál sütőpor
vaj vagy sütôpapír a sütôformákhoz
kandírozott gyümölcsdarabkák a díszítéshez
A mázhoz:

1 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál narancslikőr
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/karacsonyi_gyumolcskenyer_recept_5#sthash.vWynPcW2.dpuf

Elkészítés:


A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütőformákat kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük. A kandírozott gyümölcsöket apró kockákra vágjuk és egy kis tálba tesszük. Hozzákeverjük a mazsolát, meglocsoljuk a rummal, és további felhasználásig állni hagyjuk.

A vajat a nádcukorral és a sóval krémesre keverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, és addig kavarjuk, amíg sűrű, világos színû krémet kapunk. Hozzáadjuk a rumba áztatott gyümölcsöket, a mandulát, az őrölt szerecsendiót és a narancshéjat. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk és a tésztához keverjük.

A tésztát a sütőformákba töltjük és elegyengetjük. A forró sütőben, alulra tolt rácson 50–60 percig sütjük. Ha a sütemény teteje túlságosan gyorsan barnulna, a sütés vége felé takarjuk le alufóliával. Ha a tűpróba során nem tapad massza a hurkapálcikára, a gyümölcskenyeret kivesszük a sütőből és a formában hagyjuk kihűlni. Ezután kiborítjuk a formából, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukorral, a citromlével és a narancslikőrrel simára keverjük. A gyümölcskenyeret bekenjük a mázzal, feldíszítjük a kandírozott gyümölcsökkel, majd megvárjuk, amíg a máz megszárad.

Tanács: A kihűlt tésztát máz nélkül lefagyaszthatjuk, majd igény szerint fölengedhetjük és feldíszítve tálalhatjuk.

Előkészítés: 45 perc

Sütés: 50–60 perc

- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/karacsonyi_gyumolcskenyer_recept_5#sthash.vWynPcW2.dpuf

Karácsonyi gyümölcskenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Felsálpecsenye hidegen
Felsálpecsenye hidegen

A felsálpecsenyét éles késsel kettévágom, de csak annyira, hogy kinyíljon. Húskalapáccsal jó vékonyra verem, ügyelve, hogy ne szakadjon ki. A tarját, a borjú- és a szárnyashúst, va...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tekercs torta
Tekercs torta

Piskóta elkészítése: A tojás sárgáit habosra keverem a cukorral, belekeverem a vizet, sót és fokozatosan adagolva hozzákeverem a lisztet is. Ekkor felverem a tojásfehérjéket is, é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Bejgli (TT receptje)
Bejgli (TT receptje)

♥ Tészta: A hozzávalókat előkészítjük, kimérjük, a robot üstjébe tesszük a lisztet, tojássárgát, vajat, porcukrot, csipet sót. Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk. A robot üstj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Házi Bayley’s bögrésen - gasztroajándék (Rupáner)
Házi Bayley’s bögrésen - gasztroajándék (Rupáner)

1. A tejszínt melegítsük a tejjel egy közepes lábasban. Nem kell forrnia! 2. Ezután a cukrot egy kisebb fazékban karamellizáljuk, vagyis kis fokozaton, kevergetés mellett addig me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk