kb. 18 db nagy béles lesz ebből a mennyiségből
1 kg sima liszt
5 dl langyos tej
17 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
2 cs. vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só
5 dkg friss élesztő
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
a töltelékhez:
50 dkg túró
8 dkg porcukor (vagy ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál búzadara
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
5 dkg mazsola (elhagyható)
+ a tetejére 1 felvert tojás
1. Kb. 1 dl langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom (kb. 10 perc).
2. A lisztben elkeverem a többi cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Hozzáadom a vajat, majd a tojássárgákat is + a megkelt élesztőt és a maradék tejet, bedagasztom a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy tálban konyharuhával letakarva duplájára kelesztem a tésztát.
4. A mazsolát megmosom, lecsöpögtetem, a citromot is megmosom, papírtörlőben megtörlöm, lereszelem a héját, majd a töltelék hozzávalóit összekeverem.
4. Amikor a tészta megkelt, 3 részre osztom, mindegyiket kinyújtom kb. 4-5 mm vastagra és négyzetekre vágom, melyek közepébe tölteléket teszek, majd a négy sarkát felvert tojással bekenem és összecsípem, batyut formálok belőle. (jól összenyomom a 4 sarkát, hogy sütés közben ne nyíljon szét)
5. Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe teszem, megkenem a tetejét a felvert tojással és előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm 180 fokon. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, hagyományos sütőben több ideig sül)
Tegyük tálba a lisztet, a sót és az élesztőt, majd a vizet apránként hozzáadva, gyúrjuk tésztává a keveréket. Adjuk hozzá az olajat is, majd dagasszuk addig, míg az olajat teljesen...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesBedagasztjuk a tésztát, majd a mennyiségből 10-11 zsemlét készítünk. Sütőzacskóban Ismét dagasztás következik, majd vízzel megspricceljük, 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a lisztet, a sót és az olajat is beletesszük, meggyúrjuk a tésztát. Nem kelesztjük sütés közben megnőnek a kiflik. 2 cipór...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű