kb. 18 db nagy béles lesz ebből a mennyiségből
1 kg sima liszt
5 dl langyos tej
17 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
2 cs. vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só
5 dkg friss élesztő
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
a töltelékhez:
50 dkg túró
8 dkg porcukor (vagy ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál búzadara
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
5 dkg mazsola (elhagyható)
+ a tetejére 1 felvert tojás
1. Kb. 1 dl langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom (kb. 10 perc).
2. A lisztben elkeverem a többi cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Hozzáadom a vajat, majd a tojássárgákat is + a megkelt élesztőt és a maradék tejet, bedagasztom a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy tálban konyharuhával letakarva duplájára kelesztem a tésztát.
4. A mazsolát megmosom, lecsöpögtetem, a citromot is megmosom, papírtörlőben megtörlöm, lereszelem a héját, majd a töltelék hozzávalóit összekeverem.
4. Amikor a tészta megkelt, 3 részre osztom, mindegyiket kinyújtom kb. 4-5 mm vastagra és négyzetekre vágom, melyek közepébe tölteléket teszek, majd a négy sarkát felvert tojással bekenem és összecsípem, batyut formálok belőle. (jól összenyomom a 4 sarkát, hogy sütés közben ne nyíljon szét)
5. Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe teszem, megkenem a tetejét a felvert tojással és előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm 180 fokon. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, hagyományos sütőben több ideig sül)
http://www.scratchthiswithsandy.com/2014/01/20/easy-french-bread/ élesztőt kicsit felfuttatjuk, azát összegyúrjuk. 1 órát kiolajozott tálban kelesztjük. átgyurjuk, pihentetjük....
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűÖsszegyúrni, picit pihen. Vékonyra nyújtani, 6 db /15 cm kör/. Tölteléket aprítani, összekeverni tejföllel. Megtölteni széleit összecsípni, .kicsit ellapítani. Serpenyőben olaj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre dag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Majd formázzuk, megkenjük pizzakrémmel (lehet fokhagymás tejföl, vagy fűszeres mustár is), ráhelyezünk egy virslit és megszórjuk sajttal. F...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes