menu

Családireceptkönyv.hu

Túrós batyu (kalácsok alaptésztája)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


kb. 18 db nagy béles lesz ebből a mennyiségből
1 kg sima liszt
5 dl langyos tej
17 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
2 cs. vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só
5 dkg friss élesztő
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)

a töltelékhez:
50 dkg túró
8 dkg porcukor (vagy ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál búzadara
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
5 dkg mazsola (elhagyható)

+ a tetejére 1 felvert tojás

Elkészítés:


1. Kb. 1 dl langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom (kb. 10 perc).
2. A lisztben elkeverem a többi cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Hozzáadom a vajat, majd a tojássárgákat is + a megkelt élesztőt és a maradék tejet, bedagasztom a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy tálban konyharuhával letakarva duplájára kelesztem a tésztát.
4. A mazsolát megmosom, lecsöpögtetem, a citromot is megmosom, papírtörlőben megtörlöm, lereszelem a héját, majd a töltelék hozzávalóit összekeverem.
4. Amikor a tészta megkelt, 3 részre osztom, mindegyiket kinyújtom kb. 4-5 mm vastagra és négyzetekre vágom, melyek közepébe tölteléket teszek, majd a négy sarkát felvert tojással bekenem és összecsípem, batyut formálok belőle. (jól összenyomom a 4 sarkát, hogy sütés közben ne nyíljon szét)
5. Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe teszem, megkenem a tetejét a felvert tojással és előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm 180 fokon. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, hagyományos sütőben több ideig sül)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar francia kenyér (bagett)
francia kenyér (bagett)

http://www.scratchthiswithsandy.com/2014/01/20/easy-french-bread/ élesztőt kicsit felfuttatjuk, azát összegyúrjuk. 1 órát kiolajozott tálban kelesztjük. átgyurjuk, pihentetjük....

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
119. Papucs
119. Papucs

Összegyúrni, picit pihen. Vékonyra nyújtani, 6 db /15 cm kör/. Tölteléket aprítani, összekeverni tejföllel. Megtölteni széleit összecsípni, .kicsit ellapítani. Serpenyőben olaj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Házi kifli gyors
Házi kifli gyors

Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre dag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Virslis hajók
Virslis hajók

A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Majd formázzuk, megkenjük pizzakrémmel (lehet fokhagymás tejföl, vagy fűszeres mustár is), ráhelyezünk egy virslit és megszórjuk sajttal. F...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk