1 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1/2 tk cukor
1/2 ek só
5 dl langyos víz
Egy kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, majd az átszitált a liszthez adjuk, és összegyúrjuk még annyi vízzel, hogy lágy, kenyértészta állagú masszát kapjunk. Ezután letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Lisztes kézzel 10-15 golyót formázunk a masszából, majd 15 percig pihentetjük mindet. Közben a sütőt a lehető legforróbbra, 250-300 fokra előmelegítjük.
A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pita nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett tepsibe tesszük mindet, majd 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik, megfordítjuk, és a másik felét is zsemleszínűre sütjük. Egy tálba szedjük, ésletakarjuk egy konyharuhával (különben ropogós és kemény lesz).
Ha kihűlt, készíthetjük a gyrost.
10-15 db lesz belőle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és mikrózható. Ha sütésnél fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni.
A lisztbe elkeverjük a sót, a zsírt, a megfuttatott élesztőt, a tejet és a tojást. Az összekevert anyagot jól kidolgozzuk és egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát 12 db-ra oszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéztejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez és tésztát készítünk. 30 percig kel, 170C-on sütjük
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megkenéséhez 1 tojás pici tejjel felverve. A hozzávalókból megdagasztjuk a kalács-tésztát, majd duplájára dagasztjuk (ez durván egy óra). Itt én 2 db 4 fonatos kalácsot sütötte...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű