1 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1/2 tk cukor
1/2 ek só
5 dl langyos víz
Egy kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, majd az átszitált a liszthez adjuk, és összegyúrjuk még annyi vízzel, hogy lágy, kenyértészta állagú masszát kapjunk. Ezután letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Lisztes kézzel 10-15 golyót formázunk a masszából, majd 15 percig pihentetjük mindet. Közben a sütőt a lehető legforróbbra, 250-300 fokra előmelegítjük.
A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pita nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett tepsibe tesszük mindet, majd 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik, megfordítjuk, és a másik felét is zsemleszínűre sütjük. Egy tálba szedjük, ésletakarjuk egy konyharuhával (különben ropogós és kemény lesz).
Ha kihűlt, készíthetjük a gyrost.
10-15 db lesz belőle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és mikrózható. Ha sütésnél fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni.
A hozzávalókat összegyúrjuk és kb. 10 percig pihentetjük. (én ilyenkor szoktam elpakolni magam körül : D ) A tésztát három egyenlő részre osztjuk, formázzuk, tejföllel lekenjük, és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a tölteléket készítsd el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almákat hámozd meg, vágd apróra. Keverd össze a vízzle, citromlével, add hozzá az édesítőt és a fahéjat. Alacsony lá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 órát pihentetjük,kisodorjuk,korongokat szúrunk és a töltelékkel megtöltjük,kifli formára felsodorjuk. Egy nagy gáztepsit kivajazunk,a kifli...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki, és tegyük...
Elkészítési idő: 135 perc Nehézség: Könnyű