50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg cukor
1 tojás
20 ml olaj
csipetnyi só
fél citrom reszelt héja
A töltelékhez
5 dkg vaj vagy margarin
7 dkg cukor
3 dkg vaníliás cukor
5 g őrölt fahéj
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrokat és a fahéjat, majd hűtőbe tesszük, hogy a zsiradék újra megszilárduljon.
1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és 1,5-2 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.
Megkenjük a fahéjas töltelékkel, bejgliszerűen feltekerjük és éles késsel hosszában kettévágjuk.
Az így keletkezett két fél tésztarudat összefonjuk úgy, hogy mindig a vágott rész kerüljön felülre.
Olajjal vékonyan kikent formába fektetjük (forma nélkül is süthető) és letakarva még 15-20 percet kelesztjük.
180 fokos sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt megsütjük.
Aki a kakaót részesíti előnyben, lecserélheti a fahéjat, úgy is nagyon finom.
A bonbonhoz A csoki és a tej kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat, hogy formázható, de nem száraz masszát kapjunk. Míg hideg, kis golyókat formázunk belőle, egy lapos tányér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéket a mézzel együtt felvertem, addig, amíg már szálat lehet húzni a krémből. Összekevertem a többi hozzávalóval, és egy teáskanállal tepsibe adagoltam, sütőpapírra. N...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat elkeverjük a vajjal, és annyi meggylevet vagy tejet adunk hozzá, hogy jól formázható legyen és az egészet rumaromával vagy kevés rummal ízesítjük. Nedves k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 2. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty, mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as). 3. E...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű