Családireceptkönyv.hu

Hideg meggyleves


Írta:

Elk. idő: 35 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


800 g meggy
1 biocitrom
120 g kristálycukor
1 csipet só
kisujjnyi fahéj
6-8 szegfűszeg
30 g rizsliszt
2 dl tejföl

Elkészítés:


1. A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A citromot alaposan megmossuk, héjából kétujjnyi csíkot levágunk, levét kinyomjuk, átszűrjük.

2. 8 dl vizet felforralunk a cukorral, a sóval, a citromlével, a citromhéjjal, a fahéjjal és a teatojásba zárt a szegfűszeggel. Beledobjuk a meggyet, éppen csak felforraljuk.

3. A habaráshoz a rizslisztet simára keverjük a tejföllel, a levesből elvett 1-2 merőkanál lével felhigítjuk, majd a szelíden forrdogáló levesbe öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 3 percig forraljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, lefedjük (különben megbőrösödik a teteje), és hideg vízbe állítva teljesen kihűtjük. 3-4 órára hidegre tesszük.

4. Tálaláskor eltávolítjuk a levesből a fahéjat, a citromhéjat és a teatojást, mélytányérokba vagy tálkákba-csészékbe szedve kínáljuk. Tejszínhabgaluskával/-rózsával, pirított mandulaforgáccsal, citromfű-/menta-bóbitával díszíthetjük. Jéghidegen, sőt másnap az igazi!

Trükkök, tippek, praktikák:


Változatok:
– Készíthetjük bármely karakteres ízű gyümölcsből, befőttből is (a befőtt levét is felhasználjuk, de hozzáigazítjuk a víz, a cukor és a citrom mennyiségét). A bogyósokat (pl. ribizli, egres, málna, szeder, áfonya) habarás előtt tanácsos áttörni, mert sok a magjuk, és a héjuk sem gusztusos a levesben!
– Még finomabb, ha a főzőléhez 2 dl fűszeres-testes jó minőségű vörösbort is adunk.
– Rizsliszt helyett sűríthetjük 1/2 tasak vaníliás pudingporral, amelyet előzőleg simára keverünk 1/2 dl hideg vízzel vagy tejjel.

Megjegyzések:
Az ételek sűrítéséhez használt rizsliszt pompás szövetségesünk, mert ellentétben a búzaliszttel, a forró ételbe jutva nem csomósodik össze, és kevesebb idő szükséges az összeforraláshoz (amitől „nyers” ízét elveszíti).

Hideg meggyleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Meggyleves
Meggyleves

• 0,5 kg magozott meggy, víz ellepje, szegfűszeg, egész fahéj, pici cukor, negyed órát főzni, • 1 tejfölbe 1 mk liszt/ 1 cs vaníliás puding, elkeverni, egyet rottyan, ha félig k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Köményes pék kifli
Köményes pék kifli

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk,a többi hozzávalóval összegyúrjuk.1 órát kelesztjük.Majd kisodorjuk,pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk feltekerjük.Majd fél óra pihentetés után...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bólyi túrós lepény
Bólyi túrós lepény

1. Egy edényben összekeverjük a porcukrot, a lisztet és a sütőport. 2. Egy másik edényben az 1 ek cukorral habosra keverjük a tojásokat, utána hozzáöntjük a tejet. 3. Előszö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk