800 g meggy
1 biocitrom
120 g kristálycukor
1 csipet só
kisujjnyi fahéj
6-8 szegfűszeg
30 g rizsliszt
2 dl tejföl
1. A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A citromot alaposan megmossuk, héjából kétujjnyi csíkot levágunk, levét kinyomjuk, átszűrjük.
2. 8 dl vizet felforralunk a cukorral, a sóval, a citromlével, a citromhéjjal, a fahéjjal és a teatojásba zárt a szegfűszeggel. Beledobjuk a meggyet, éppen csak felforraljuk.
3. A habaráshoz a rizslisztet simára keverjük a tejföllel, a levesből elvett 1-2 merőkanál lével felhigítjuk, majd a szelíden forrdogáló levesbe öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 3 percig forraljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, lefedjük (különben megbőrösödik a teteje), és hideg vízbe állítva teljesen kihűtjük. 3-4 órára hidegre tesszük.
4. Tálaláskor eltávolítjuk a levesből a fahéjat, a citromhéjat és a teatojást, mélytányérokba vagy tálkákba-csészékbe szedve kínáljuk. Tejszínhabgaluskával/-rózsával, pirított mandulaforgáccsal, citromfű-/menta-bóbitával díszíthetjük. Jéghidegen, sőt másnap az igazi!
Változatok:
– Készíthetjük bármely karakteres ízű gyümölcsből, befőttből is (a befőtt levét is felhasználjuk, de hozzáigazítjuk a víz, a cukor és a citrom mennyiségét). A bogyósokat (pl. ribizli, egres, málna, szeder, áfonya) habarás előtt tanácsos áttörni, mert sok a magjuk, és a héjuk sem gusztusos a levesben!
– Még finomabb, ha a főzőléhez 2 dl fűszeres-testes jó minőségű vörösbort is adunk.
– Rizsliszt helyett sűríthetjük 1/2 tasak vaníliás pudingporral, amelyet előzőleg simára keverünk 1/2 dl hideg vízzel vagy tejjel.
Megjegyzések:
Az ételek sűrítéséhez használt rizsliszt pompás szövetségesünk, mert ellentétben a búzaliszttel, a forró ételbe jutva nem csomósodik össze, és kevesebb idő szükséges az összeforraláshoz (amitől „nyers” ízét elveszíti).
A kristálycukrot egy lábasba tesszük, és közepes hőfokon karamellizáljuk. Hozzáadjuk a megpucolt, kb. 2 cm-es darabokra vágott körtét, és kb. 1 perc alatt megfuttatjuk rajta. Felön...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA narancslét a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és a görög joghurttal habosra turmixoljuk. Lehűtjük. A habgaluskához a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés menete A lisztet, margarint, tejfölt összekeverjük és tésztává dolgozzuk (én konyhai robotgépet használtam). A kész tésztát háztartási fóliába csomagoljuk és legalább...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes