Hozzávalók:
1 liter tej
4 tojás
1 cs. vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
5 kanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 evőkanál porcukor
1 kisebb citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen vagy bio citrom)
Elkészítés:
1. A tejből kb. 9 dl-t felteszünk főni.
2. Míg felforr, a 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk az 1 evőkanál porcukrot, mellyel még kicsit tovább verjük.
3. A felvert habból galuskákat szaggatunk, melyet a forrásban lévő tejben kb. 20-20 másodperc alatt megfőzünk (megforgatva), majd egy tálba kiszedjük őket. (Ezt addig ismétlem, amíg el nem fogy a hab, de a tej alatt közben vegyük közepesre a lángot, nem kell erősen rotyognia. Egyszerre csak 4-5 habgaluskát főzzünk, ami kényelmesen elfér a tálban.)
4. A felforrt tejet átszűrhetjük (nem muszáj, én általában átszűröm, hogy ne maradjanak benne az apró habdarabok).
5. A tojások sárgáját 5 kanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral simára/csomómentesre keverjük a maradék 1 dl tejjel, hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is.
6. Majd a felforrt tejből néhány kanállal adjunk hozzá a tojássárgás tejhez (hőkiegyenlítés), ezután összeöntjük az egészet és közepes lángon folyamatos keverés mellett selymes krémet főzünk.
7. Amikor langyosra hűlt a krém, beleöntjük egy szép üvegtálba (vagy bármilyen nekünk tetsző tálba), és rákanalazzuk a hófehér habgaluskákat.
8. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Sok szakács-, sütemény- és desszertkönyvemben szerepel a madártej receptje különböző módon, de Én mindig úgy készítem el, ahogy Anyukámtól tanultam, számomra ez az igazi. Úgy emlékszem anyu is így csinálta.
Elkészítés: A megpucolt almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, és meglocsoljuk a citromlével. A cukorral együtt addig pároljuk, amíg megpuhul. Ekkor a pudingport elkavarjuk a te...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában megfőzzük kb. 35 perc alatt. Amíg a burgonya fő, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Amikor a burgonya megpuhult, eltávolít...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűEgy serpenyőben kezdd el melegíteni az olajat nagy lángon. Legalább 3-4 cm mély legyen, és egészen forró, mire a hagymákat előkészíted. Első lépésben pucold meg a hagymát, vágd el...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Keverd össze alaposan a túrót 4 evőkanál eritrittel, a vanília aromàval, a zabkorpával, egy kevés reszelt citromhéjjal és a tojással. 2. Formálj golyókat a masszából. 3. Forra...
Elkészítési idő: 15 perc: Nehézség: Könnyű