Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Madártej


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
1 liter tej
4 tojás
1 cs. vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
5 kanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 evőkanál porcukor
1 kisebb citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen vagy bio citrom)

Elkészítés:


Elkészítés:
1. A tejből kb. 9 dl-t felteszünk főni.
2. Míg felforr, a 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk az 1 evőkanál porcukrot, mellyel még kicsit tovább verjük.
3. A felvert habból galuskákat szaggatunk, melyet a forrásban lévő tejben kb. 20-20 másodperc alatt megfőzünk (megforgatva), majd egy tálba kiszedjük őket. (Ezt addig ismétlem, amíg el nem fogy a hab, de a tej alatt közben vegyük közepesre a lángot, nem kell erősen rotyognia. Egyszerre csak 4-5 habgaluskát főzzünk, ami kényelmesen elfér a tálban.)
4. A felforrt tejet átszűrhetjük (nem muszáj, én általában átszűröm, hogy ne maradjanak benne az apró habdarabok).
5. A tojások sárgáját 5 kanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral simára/csomómentesre keverjük a maradék 1 dl tejjel, hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is.
6. Majd a felforrt tejből néhány kanállal adjunk hozzá a tojássárgás tejhez (hőkiegyenlítés), ezután összeöntjük az egészet és közepes lángon folyamatos keverés mellett selymes krémet főzünk.
7. Amikor langyosra hűlt a krém, beleöntjük egy szép üvegtálba (vagy bármilyen nekünk tetsző tálba), és rákanalazzuk a hófehér habgaluskákat.
8. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sok szakács-, sütemény- és desszertkönyvemben szerepel a madártej receptje különböző módon, de Én mindig úgy készítem el, ahogy Anyukámtól tanultam, számomra ez az igazi. Úgy emlékszem anyu is így csinálta.

Madártej

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Gyros tál
Gyros tál

Egy serpenyőben összekeverjük a gyros fűszert 4-5 ek étolajjal, beleforgatjuk a vékonyra szeletelt, darabolt húst és hagyjuk pácolódni benne legalább fél órát. Aztán megsütjük. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Kenyérlángos (langalló)
Kenyérlángos (langalló)

A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Közben felfuttatjuk az élesztõt a langyos cukros tejben. Mikor a burgonya puhára főtt, leszűrjük, áttö...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Viktória
Fokhagymás cukkinipuffancs recept
Fokhagymás cukkinipuffancs recept

A cukkinit megtisztítjuk, ha van benne keményebb magot tartalmazó rész, azt kivágjuk. A reszelő nagy lyukán lereszeljük, meghintjük sóval, és jól összeforgatjuk. Kb. 25 percre fél...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Májashurka zsemlével
Májashurka zsemlével

A főtt disznómájat megdaráljuk, megmérjük, összevágjuk feleannyi apróra vágott tokaszalonnával, ugyanannyi megdarált hússal és három-négy tejbe áztatott, átpasszírozott zsemlével,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk