menu

Családireceptkönyv.hu

Medvehagymások


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:




A szokásos, éves medvehagyma ajánló következik, hiszen a szezon berobbant, és csak néhány rövid hétig tart. A nyitófogás minden márciusban az egyik legparádésabb, legfinomabb felhasználási mód: igazi, tejes-vajas krumplipürébe keverve, mellé tükör-, vagy lágytojás. A záróakkord, amikor már minden raffinált újdonságot is kipróbáltunk vele: medvehagymapesztó készítése: az aprítógépbe megy 1 csokor (kb.5dkg) medvehagyma, 5 dkg hámozott mandula, 1 gerezd fokhagyma, kb. 1,5 dl olívaolaj és 3 dkg reszelt parmezán. A kettő között pedig évről évre bővül az ötletek tárháza. Idén öt csoportba osztottam:

1. Nyersen, krémekbe/szószokba keverve (túróba, körözöttbe, tojáskrémbe, zsidótojásba, hummuszba, frankfurti zöldfűszermártásba)

2. Salátában (medvehagyma tabbouleh, ázsiai, csípős-savanyú, szójaszószos salátákban).

3. Tojásos ételekben (bundáskenyér, rántotta, frittata, quiche)

4. Tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa).

5. Főzelélekbe, curry-kbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó-, vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány-, vagy halcurry, gombapaprikás).

Utóbbi kategória képviselője az alábbi, indiai ihletésű vöröslencse curry (dhal), világbajnok benne a medvehagyma, friss spenót helyett dobom bele a végén, jó sokat. Igazán vájtfülűeknek pedig egy régi-új különlegességet is érdemes felidézni: a medvehagyma kaprit, azaz savanyított medvehagymatermést Széll Tamás is beépítette a versenyfogásába, csodás régi elkészítési, tartósítási módja a medvehagyma termésének (lsd. Erdőkóstoló blog, “Medvehagyma kapri” bejegyzését).

A blogon a "medvehagyma" címkére kattintva tudtok még a receptek között nézelődni.

Elkészítés:


Egy lábasban felhevítjük az olajat, és félig puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, reszelt gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, római köményt, koriandert és mustármagot, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a kimagozott, felaprított chilit. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a hámozott paradicsomkonzervvel és az alaplével (vagy vízzel). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen megpuhul, és kissé pépesre fő (a szép korall színét a főzés során sajnos elveszíti). Ekkor beledobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, és ha használunk, a megpucolt, megmosott friss spenótleveleket. Addig főzzük, amíg a zöld levelek a hőtöl teljesen összeesnek. A végén kevés citromlével ízesítjük, és ha csípősen szeretjük, még chilit adunk hozzá. Natúr, főtt jázmin-, vagy basmati rizzsel, vagy lepénykenyérrel tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy napot és összeérnek az ízek.

Trükkök, tippek, praktikák:




Medvehagymás vöröslencse curry jázminrizzsel
Hozzávalók (4 adag)

0,5 dl olaj
1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve
4 cm friss gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt koriander
1 teáskanál mustármag
1 friss chili, kimagozva, finomra aprítva
35 dkg vöröslencse, átöblítve
1 doboz (4dl) kókusztej
1 doboz (40dkg) hámozott paradicsom
5 dl alaplé, vagy víz
só, bors
2-3 csokor medvehagyma, nagyobb darabokra vágva
opcionális: 1 nagy marék friss spenót
2-3 facsarásnyi citromlé
Tálaláshoz: főtt jázminrizs, vagy lepénykenyér
Tetejére: friss koriander, újhagyma zöldje, csíkozott nyers medvehagyma

Medvehagymások

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Utopenec-ecetes hagymás pácolt virsli
Utopenec-ecetes hagymás pácolt virsli

A virslit hideg vízben felteszem főni, épp, hogy felrottyan, már ki is veszem, hűtöm. 4-5 fej hagymát felvágok, sózom, a virsli főzővizével forrázom, kicsit állni hagyom benne. Add...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Rántott paradicsom - OK
Rántott paradicsom - OK

1. A paradicsomokat cikkekre vágjuk (ne túl kis cikkekre, mert úgy szétesik), és mintha csak húst paníroznánk, megforgatjuk a lisztben, tojásban, zsemlemorzsában. 2. Igény szer...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Jusztina
Házi fehér kenyér
Házi fehér kenyér

Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. Az élesztőt egy pohárban kevés, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldód...

Elkészítési idő: 270 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Disznósajt
Disznósajt

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk