menu

Családireceptkönyv.hu

Tiramisu kocka


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A piskótához

30 db babapiskóta
300 ml kávé (erős főzet)
20 ml rum - 80%-os
50 g porcukor

A krémhez

250 g mascarpone
375 ml habtejszín (30-32%-os)
250 g kristálycukor
3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
10 g lapzselatin

A díszítéshez

kakaópor - holland

Elkészítés:


Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.

Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék kávés oldatot, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.

Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete (ez pontosan 60 C).

Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk.

Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk. FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!

Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.

A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!

Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.

A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.

A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk. FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.

Tiramisu kocka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Céklás-csicsókás vitaminsaláta
Céklás-csicsókás vitaminsaláta

A céklát, a csicsókát és a répát nagylyukú reszelőn lereszeljük, tálba tesszük. Beletesszük a felszeletelt lila hagymát, a fokhagymát , majd az egészet a fűszerekkel elkeverjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Tejszínes-pórés rakott csirkemell
Tejszínes-pórés rakott csirkemell

A pórét meghámozzuk, felkarikázzuk, és 8,5 dl forrásban lévő, sós vízben 8 percigfőzzük. Közben a csirkemelleket megmossuk, szárazratöröljük, és kissé kiklopfoljuk. Ahússzeletek m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
GUMICUKOR
GUMICUKOR

1 dl szörp, ha nincs akkor gyümölcslé és ahhoz egy fél evőkanál cukor, nekem szörp, ahhoz nem tettem cukrot, egy fél evőkanál, agar-agar, felteszem főni, folyamatosan kevergettem,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Rakottas bulgurral
Rakottas bulgurral

Az apróra vágott, megdinsztelt hagymát megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a húst, fűszerezzük (só, bors vagy a kedvenc ételízesítőnk) és szaftos pörköltet készítünk. A kápo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk