30 dkg liszt
fél kis kanál só
15 dkg vaj
fél dl víz
40 dkg húsos szalonna
5 tojás
2,5 dl tej
olaj, hagyma, só, bors, szerecsendió
reszelt sajt
Szóval elsőként a tésztát gyúrom össze (bár a franciák többsége a boltban kapható kész tésztát használja, én kevésbé szeretem, olcsóbb és finomabb az itthon készült, ráadásul öt perc alatt megvan). 30 dkg liszt és fél kiskanál só keverékében elmorzsolok 15 dkg vajat és mikor kezd összeállni, hozzáteszek fél dl vizet. Így jól gyúrható tésztát kapok, amit egyenletesen szétnyomkodok a sütőpapírral kibélelt forma alján.
Kb. 40 dkg húsos szalonnát apróra vágva (vagy aki diétásabban szereti, bacont, de nem szeletben, hanem kockázva) felpirítok kis olajon. Lehet variálni és kis hagymát is hozzátenni. Ez megy a tésztára. Végül mindezt jól nyakon öntöm 5 tojás és 2,5 dl tej keverékével, amibe teszek sót, borsot és szerecsendiót. A tetejére reszelt sajt kerül, na ez nekem éppen nem volt itthon, így kis szeletelt mozzát tépkedtem rá és így is finom lett.
180 fokon, 45 percig sütöm és langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.
Amúgy ez az alapja mindenféle zöldséges pitének is, a végtelenségig lehet variálni, pl. szalonna helyett sonkát teszek az aljára, rá olajon megfuttatott cukkiniszeleteket, és úgy rá a tojásos keverék. Vagy csirkemell és mángold. Vagy lazac és spenót. Padlizsán és pulykamellsonka. Póréhagyma és húsos szalonna….
Elkészítése Először is főzzük meg a burgonyát, majd pürésítsük. Ha ezzel megvagyunk, akkor adjuk hozzá a tojást, a sót és a borsot, majd annyi lisztet, amennyi felveszi a nedves...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot 4 x 1 cm-es hasábokra vágjuk, és a baconbe tekerjük úgy, hogy a sajt sehol se kandikáljon ki a szalonna alól. A tojásba pici ételízesítőt keverünk, és a baconös sajtokat...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű1. 20-30 perc alatt, kevés vízzel, csipetnyi őrölt köménnyel és 2-3 babérlevéllel majdnem puhára párolom a káposztát. 2. Amíg fő a káposzta, az aprított hagymát olajon üveges...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a feltéteket. 2. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a szalonnát vékony csíkokra vagy kockákra vágju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű