Tippek
Pohárméretek:
1 csésze = 1,5 dl
1 pohár = 2 dl
1 bögre = 2,5 dl
1 csésze liszt = 12,5 dkg
1 bögre liszt = 20 dkg
1 csésze cukor = 17,5 dkg
1 csésze búzadara = 15 dkg
1 csésze rizs = 20 dkg
1 bögre rizs = 25 dkg
1 bögre bab = 30 dkg
1 bögre kukoricaliszt = 17 dkg
Tojás:
1 db tyúktojás = 50-65 gramm
Kanálméretek:
1 kávéskanál = 2 ml
1 teáskanál = 5 ml
1 evőkanál = 10 ml
1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 evőkanál vaj = 2,5 dkg
1 evőkanál zsír = 2,5 dkg
1 csapott teáskanál fűszerpaprika, bors = 0,4 dkg
1 csapott evőkanál fűszerpaprika, bors = 0,7 dkg
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika, bors = 1 dkg
1 evőkanál olaj = 2 dkg
Miből mennyit számoljunk személyenként?
Húsból csont nélkül személyenként 15-20 dkg
Csontos húsból személyenként 20-25 dkg
Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként 10-15 dkg
Halból személyenként 20-25 dkg
Köretnek burgonyából személyenként 20-25 dkg
Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként 20-25 dkg
Köretnek rizsből tarhonyából személyenként 10 dkg
Főtt tésztának száraztészta személyenként 10-12 dkg
Főzeléknek hüvelyesekből személyenként 10 dkg
Főzeléknek zöldségekből személyenként 25 dkg
Levesbe betétnek rizsből személyenként 1,5 dkg
Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként 1 dkg
Konyhai kisokos
A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el felhasználásig, mélyhűtőbe is tehetjük.
- Tortasütéskor mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.
- A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héja felpuhul, és könnyen kinyomkodható belőle a mandula.
- A ragadós tésztákat belisztezett folpack fólia közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.
- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
- Hogy a bejgli tésztája ne repedjen meg, célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg. A tölteléket két folpack fólia között kinyújthatjuk, és ez után helyezzük a bejgli tésztára.
- Megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk a közepébe egy szál makarónit, ami kéményként működik.
- A tortához készített krém nem fog összecsomósodni, és az állaga is könnyebb lesz, ha előmelegített tálban keverjük össze a szobahőmérsékletű zsiradékot és a tojásokat.
- A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, amikor már elkészült, mert főzés közben a vitamintartalma csökken.
- Főzéskor szép fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet teszünk, a karfiolszag pedig megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk.
- A friss főzeléket mindig forrásban lévő vízben, a fagyasztott készítményeket és a burgonyát pedig hideg vízben kezdjük el főzni.
- A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.
- Ha leveles tésztát készítünk, nem kell bezsírozni a sütőformát, hanem hideg vízzel kell leöblíteni. Így a gőzölgő víz megemeli, szinte könnyűvé teszi a tésztát. Amikor a leveles tésztát sütés előtt felvert tojássárgájával megkenjük, nem szabad, hogy lecsorogjon a tészta szélén, mert rátapad és nem hagyja felemelkedni.
- Ha a forró puding tetejére kevés porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.
A HAGYMA
A cikk rövid fordítása:
1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt 40 millió embert (valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.
A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai közül.
Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.
A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!
Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is másnap veszélyes.
A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz (nem okozhat!)
Apró praktikák tárolásra:
Négy-öt fej hagymát kockára vágsz és üvegesre dinszteled, kihűlés után üvegben a hűtőben sokáig eltartható. Megkíméled magad a rendszeres hagyma bűztől.
A fokhagyma kinyomva vagy összevágva olajban, hűtés nélkül, zárható üvegben tárolható.
Ételízesítők helyett használhatsz otthon készített vegyszermentes ízesítőt. Olcsóbb egészségesebb!
1 kg répát, 80 dkg petrezselyem gyökeret, 3 db karalábét, 1 zellergumót megtisztítva, összeaprítva megfőzöl nagyon kevés vízben, csipetnyi sóval és összenyomod krumplinyomóval vagy turmixolod. Egy üvegben eláll sokáig. Az előkészítő műveletek igénybe veszik a kezet.
A kezet citrommal átdörzsölve már nem is érződik a hagymaszag. A répától besárgult újak is megtisztulnak!
Sokszor azért vásárolnak az emberek ételt elvarázsoló zacskós ízesítőket, mert bizonytalanok, hogy mi mivel passzol ízvilágában.
Tippek: citrom, babérlevél (burgonyás ételek)
gyömbér, hagyma (zöldséges ételek)
Szerecsen dió (húsleves)
borókabogyó, fokhagyma (káposzta, kelkáposzta)
A romlott majonézes hagymás krumpli nem a majonéztől romlott!
A sótartóba tett néhány szem száraz rizs megakadályozza, hogy a só összeálljon.
A római tálat ( cserép tálat) fedővel együtt használat előtt áztassuk be hideg vízbe, ezzel megakadályozhatjuk, hogy sütés közben megrepedjen, és a hús gyorsabb puhulásához szükséges vizet is megába szívja a tál. Hideg sütőben kezdjük a sütést és fokozatosan növeljük a hőmérsékletet.
Savanyú ételt ne főzzünk alumínium edényben sem alufóliában, mert a benne lévő savak kioldják a benne lévő fémet.
Tűpróba
A tűpróba egy általános ismert módszer a keverttészták sütésekor, amennyiben szeretnénk meggyőződni arról, hogy eléggé átsült-e már a tészta. Nyomjunk egy gyufaszálat vagy hurkapálcikát a sütemény legmagasabb pontjába. Ha a pálcán nem marad tészta, akkor a sütemény átsült, ha azonban a tészta tapad a pálcára a sütemény még nyers.
Piskótatészta készítésekor enyhén nyomjuk meg ujjhegyünkkel a sütemény felületét. Amennyiben a piskóta megsült, a felülete nem nedves, hanem puha, vattafogású. Nyomás hatására az ujjlenyomatunk nem hagy nyomot, a felület rugalmas. Ha a piskótatésztát túlsütjük, elveszíti a rugalmasságát, és kiszárad.
Teasütemények akkor sültek meg, ha szép aranybarna színt kaptak.
Kelt tészták, túrós-gyümölcsös pite tészták aljának enyhén barnának és száraznak kell lennie. Ennek ellenőrzéséhez, emeljük meg óvatosan a sütemény szélét egy széles kés segítségével.
Mézes tésztát nem szabad túlsütni, mert kiszárad, kemény lesz.
A mézes sütemény akkor tökéletes, ha a tészta arany barnára sült. Ilyenkor a tészta még kicsit lágy, azonban néhány perc hűlést követően a tészta elkezd ropogóssá válni.
Keverd össze a tojást a sóval tedd bele a kenyeret és süsd ki.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk és olajon üregesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot. Teszünk rá egy kis pirospaprikát és beletesszük a húst, majd felöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kenyérre tegyél egy szelet sonkát, és egy lapka sajtot. Fedd le egy másik szelet kenyérrel, és tűzd meg néhány fokpiszkálóval. A tojást verd fel, sózd és borsozd ízlésed szer...
Elkészítési idő: 20 Nehézség: Könnyű1. 5 dkg vajon sóval, törött borssal ízesítve addig pároljuk a megtisztított, felszeletelt gombát, amíg saját levét el nem főtte. 2. Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleszór...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz