Családireceptkönyv.hu

Konyhaspór V.


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A végső visszaszámlálás

Avagy most ugrik a majom a vízbe, elérkeztünk a kísérlet negyedik, azaz utolsó hetéhez. Hamarosan kiderül, hogy mennyire drága (vagy nem drága) az egészséges étkezés, meg tudjuk-e oldani egy négytagú család havi élelmezését 40.000,.-Ft-ból.

Bevallom, eddig még nem számolgattam semmit, csak összeírtam a menühöz szükséges hozzávalókat. Benne van a pakliban, hogy nem sikerül a kísérletem, nagyon kíváncsi vagyok már én is.

Abban biztos vagyok, hogy a mi élelmiszerre fordított havi kiadásunk bőven alatta van a megjelölt határértéknek, mivel több pénzt nem is tudnánk rászánni. Viszont hatalmas előnyként itt van a nagy kert (amelyben a zöldségtermesztést idén még csak próbálgattuk, jövőre viszont már tudatosan felkészülve műveljük majd), és bármennyire nem hittem volna, szinte minden zöldséget meg tudtunk termelni benne. Úgyhogy mi - a tartós élelmiszereken, valamint egy-két extra alapanyagon kívül - a nyári étkezésünket gyakorlatilag a kertből „oldottuk meg”. Ennek ellenére – a kerttel nem rendelkezők kedvéért - megcsinálom a költségszámításokat olyan adatokkal is, mintha mindent vásárolnom kellett volna.

Elkészítés:


A múlt héten nagyjából sikerült tartani magunkat az eltervezettekhez. Egyik vacsoránál változott csak a menü, akkor este szalonnát sütöttünk, így a vacsora jó kis zsíros kenyér, szalonna, hagyma és saját kerti paradicsom volt.

És most hozzuk össze még a negyedik heti tervet:

Hétfő

R: gyümölcsturmix (Többször leírtam már, bármilyen gyümölcsből, bármilyen turbósító összetevővel elkészíthető. Mivel ínségkonyháról van szó, nyilván a lehető legkönnyebben elérhető gyümölcsöket érdemes előnyben részesíteni. Nálunk „Ő” a Jolly Joker, bárhol, bármikor, bármivel…

E: Augusztus 20. tiszteletére bográcsos marhapörkölt köményes krumplival (Ezt nem részletezném, biztos mindenkinek megvan a jól bevált, tuti ünnepi marhapörkölt-receptje, nálunk nem én fogom főzni.) + cékla-répa-alma saláta (Az ötletkonyha.hu oldalon találtam, ezt a nagyon egyszerű és olcsó saláta receptet. Lereszelünk 1 nyers céklát, 1 répát és 1 nagyobb almát, és összekeverjük. Icipici sót tehetünk rá, öntet nélkül is fogyasztható. Nyilván a mennyiség többszörözhető.)

V: a krumpli maradéka sűrű zöldségmártással (Internetes kalandozásaim közben bukkantam erre a receptre a hungarowellness.hu oldalon, és igencsak beindította a nyálelválasztásomat. A következő hozzávalók szükségesek: fél kg spenót, 40 dkg paradicsom, 2 vastagabb újhagyma (simán helyettesíthető vöröshagymával is, szerintem, 2 ek. olaj (nálunk nyilván olíva vagy vaj), só (persze, hogy Himalája), frissen őrölt fehér bors, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyem. A zöldségeket megtisztítjuk, eldaraboljuk, majd az olajon/vajon megpároljuk őket. Fűszerezzük sóval, fehér borssal, majd felöntjük a tejszínnel. A petrezselymet apróra vágjuk, és tálaláskor a szószos krumplira szórjuk.)

Kedd

R: a zöldségmártogatós maradéka pirítóssal (házi kenyérből, a szokásos Dortsa-féle kenyértésztából sütve)

E: babgulyás, ugyanis gyanús, hogy fog még maradni a marhapörköltből (Szárazbabot főzök, leszűröm, majd a babot hozzáteszem a maradék pörkölthöz. Megfelelő állagúra hígítom, ha szükséges, fűszerezem. Esetleg krumplit, tarhonyát vagy galuskát főzök még bele, hogy laktatóbb legyen.)

V: gyümölcstál, gyümölcssaláta vagy hideg gyümölcsleves, esetleg friss zöldségsaláta, mivel nem hinném, hogy a tartalmas ebéd után vacsorára is jól esne egy hasonlóan tartalmas étel. Talán egy vegyes gyümölcstálat veszek most alapul a hozzávalók összegzésénél, ha már a reggeli zöldséges étel volt (alma, szilva, őszibarack, sárgadinnye).

Szerda

R: zöldséges köles (Igaz, hogy volt már szó róla, viszont most a recept-oldal.hu-n megtaláltam egy igencsak ínycsiklandó változatát a zöldséges kölesnek. Kell hozzá egy bögre köles, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg kukorica, 20 dkg gomba szeletekre vágva, fél pritaminpaprika csíkokra vágva, 2 szál újhagyma helyett 1 egész vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só. A kölest jól megmossuk, háromszoros mennyiségű vízzel feltesszük főzni egy megtisztított vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával, az összekötött petrezselyemzölddel és a sóval. Közben egy evőkanálnyi olajon megpároljuk a feldarabolt zöldségeket. Amikor a köles már majdnem megpuhult, kivesszük a hagymát és a petrezselyemzöldet, belekeverjük a párolt zöldségeket, majd az egészet összefőzzük kb. 2-3 percig.)

E: almaszósz (Hagyományos módon főzöm, növényi tejes-teljes őrlésű lisztes habarással, pici mézzel, vaníliával, fahéjjal édesítve.) + zöldséges kölesfeltét (A reggeli maradék zöldséges köleshez ütök egy tojást, és teljes őrlésű liszttel, zsemlemorzsával vagy zabpehellyel megfelelő állagúra keverem. Lapos korongokat formálok belőle, majd tepsiben kisütöm.)

V: lilahagymás paradicsomsaláta pirítóssal

Csütörtök

R: gyümölcsturmix

E: alma-szilva leves (Az előző bejegyzésemben írtam a gyümölcslevesek variálási lehetőségeiről, elkészítéséről.) + fokhagymás spagetti (Úgy tűnik, nagyon éhes lehetek így éjféltájban, mivel most valahogy minden recept megmozgatja a fantáziámat. Úgy, ahogy ez az egyszerű, nagyon kevés hozzávalóból álló fokhagymás spagetti is. Vizes olívaolajon jó sok fokhagymát pirítok. Ez az alap öntete a tésztának, ízlés szerint lehet turbózni fűszerekkel, zöldfűszerekkel, esetleg egy kis paradicsomlével vagy tejszínnel. Kedvencem bazsalikommal és paradicsommal, ha rajtam múlna, életem végéig vígan eléldegélnék bazsalikomos-paradicsomos tésztán.)

V: tésztasaláta az ebéd maradékának felhasználásával, sok-sok zöldséggel (Szétnézek, milyen zöldségeim vannak itthon (borsó, kukorica, paprika, paradicsom, uborka, cukkini, répa, zöldbab, vöröshagyma stb.), azokat összedarabolom vagy lereszelem, amelyiket szükséges, megpárolom, és összekeverem az ebédről maradt tésztával. Laktató, mégis könnyű és finom vacsorát kapok.)

Péntek

R: gyümölcsös zabkása (Elkészítését leírtam már többször is, de a legutóbbi bejegyzésemben biztosan.)

E: rántott leves pirított kenyérkockákkal (Igazi ínségkonya étel, hagyományos rántott leves teljes őrlésű liszttel, teljes őrlésű kenyérmaradékból készült kenyérkockákkal.) + vegetáriánus nyárs (Szintén az ötletkonyha.hu oldalról származik ez a recept, mely szerint szükségünk van 8 fej gombára, 2 cső zsenge kukoricára, 8 kemény paradicsomra, 2 zöldpaprikára, 8 kis fej hagymára, 2 kis uborkára, 1 mokkáskanál borsikafűre, 2 evőkanál olívaolajra és ízlés szerinti mennyiségű sóra, bár szerintem bármilyen zöldségből elkészíthető, ami csak van otthon, vagy amihez hozzá tudunk jutni és nyársra felszúrható. Pl. tök, cukkini, karfiol, padlizsán stb. Feldaraboljuk a zöldségeket, majd váltakozva nyársra húzzuk őket. Sózzuk, fűszerezzük, megkenjük olajjal, majd parázs fölött, gyakori forgatás mellett színesre sütjük a zöldségeket.) + héjában főtt krumpli.

V: az ebéd maradéka (ennyiféle ételből csak marad egy-egy vacsorányi adag)

Szombat

R: zöld turmix

E: tojásos leves + rizses lencse (Egyszerű, laktató étel, ételtársítási szempontból a rizs és a lencse nagyon jó párosítás, mivel teljes értékű fehérjét szolgáltat. Egy csésze barna rizst a szokásos módon megfőzök, valamint egy csésze lencsét babérlevéllel együtt szintén megfőzök. Összekeverem a kettőt, majd pirított hagymával tálalom.)

V: rizses lencsefasírt (Az ebédről maradt rizses lencséhez ütök egy tojást, majd teljes őrlésű liszttel, zsemlemorzsával vagy zabpehellyel megfelelő állagúra keverem. Pogácsákat formálok belőle, és kikent tepsiben kisütöm.) + vegyes zöldségsaláta

Vasárnap

R: gyümölcssaláta házi joghurttal

E: házi pizza (Tésztája Dortsa legegyszerűbb, legfinomabb kenyértésztájából készül, magvak nélkül. A paradicsomszószt házi hámozott paradicsomból, bazsalikommal, oregánóval, pici sóval turmixolom. Feltét bármi lehet, ami van itthon: kukorica, cukkini, házi kolbász, lilahagyma, borsó stb., no és persze kerül rá egy kis sajt is.)

V: zöldbableves
Felhasznált alapanyagok:

5 kg alma

1 kg szilva

1 kg őszibarack

1 sárgadinnye

2 kg vöröshagyma

4 kg krumpli

3 db cékla

3 db répa

fél kg spenót

3 kg paradicsom

2 csokor petrezselyem

fél kg zöldborsó

6 cső kukorica

fél kg gomba

2 zöldpaprika

1 pritaminpaprika

2 fej fokhagyma

2 fej lilahagyma

1 cukkini

2 uborka

30 dkg szárazbab

25 dkg lencse

25 dkg barna rizs

25 dkg köles

25 dkg zabpehely

1 kg teljes őrlésű liszt

1 csomag teljes őrlésű spagetti

6 tojás

2 dl tejszín

1 doboz joghurt

1 liter házi tej a joghurthoz

30 dkg sajt

1 élesztő

2 kg marhahús

Minden bizonnyal sokkal változatosabb négyhetes menüsort is össze lehetett volna állítani, ha kicsivel több fantáziám lenne e-téren. Úgyhogy akinek van, az engedje el bátran a fantáziáját, kísérletezzen, váltogassa az alapanyagokat, fejlesszen ki új módszereket, aztán ossza meg velünk felfedezéseit.

Trükkök, tippek, praktikák:


Négy hét tanulsága összefoglalva tehát:

A gabonák, a hüvelyesek és a krumpli kiválóan laktatnak, tehát méltán képezhetik az ínségkonyha alapját.
A szezonzöldségek kitűnően párosíthatók a gabonákkal, hüvelyesekkel és a krumplival, így azok egészségesebbé, változatosabbá válnak.
A fűszerezésen múlik az, hogy szükség esetén nagyon kevés alapanyagból is rengetegféle ételt tudjunk varázsolni.
Egy jól kialakított zöldségeskert kész főnyeremény! Mi eddig még csak próbálkoztunk a kert művelésével, semmi logikát nem vittünk a növények ültetési rendjébe, maximum annyit vizsgáltunk meg, hogyan férnek el a különböző zöldségek. A következő veteményezésre nagy terveim vannak: kiokosítom magam a logikus, egymásra épülő és egymást segítő növénytermesztés, valamint a bio növényvédelem területén.

Minden bejegyzés végére ígértem egy módszert, amellyel könnyebbé tudjuk tenni az egészséges és alacsony költségvetésű konyhánk fenntartását. Most a kenyérsütéssel szeretnék egy kicsit foglalkozni, ugyanis többször szerepelt már a menüben pirítós, pizza tészta, egyéb gyúrt péksütemény, de nem igazán részleteztem még az elkészítésüket. Most sem elsősorban kenyértészta recepteket szeretnék megosztani, hanem inkább olyan módszereket, amelyek segítségével a „nem annyira fanatikusan egészséges életmódot folytató” családtagokkal is meg lehet szerettetni (vagy legalább el lehet fogadtatni) a teljes őrlésű lisztből készült kenyérféleségeket.

Hazudnék, ha azt mondanám, a teljes őrlésű lisztből készült kenyér éppolyan puha lehet, mint a fehér. Viszont egy-két apró trükk segítségével lazítani tudjuk a tésztáját. A legegyszerűbb módszer az öregtészta készítése. Ez abból áll, hogy a meggyúrt és megkelt nyers kenyértésztának levágjuk egy részét (mondjuk az egynegyedét), amelyet hűtőbe teszünk. Ezt a túlkelt tésztát a következő kenyerünkbe belegyúrjuk, ezzel sokat lazítunk az állagán. Könnyebbé tehetjük a tésztát még egy kis tejsavóval vagy krumplival (keményítőtartalma miatt) is. Miközben átolvastam ezt a bejegyzést, rákerestem a „kenyér lazítása” címszóra, és találtam egy szuper cikket a témával kapcsolatban ITT, az antalvali.com-on.

A következő alkalommal számolunk, bár aki velem együtt kezdte a költségkímélő reformkonyhája kialakítását, annak a számára már valószínűleg nagyjából kiderült, hogyan is áll a kiadásokkal.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Virslis buci
Virslis buci

A tésztát háromfelé szedem, négyzetté nyújtom és ezt négyfelé vágom, így lesz 12 db buci, ebből a tésztamennyiségből. A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mer...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Gyors serpenyős étel
Gyors serpenyős étel

Egy serpenyőben felhevítem az olajat és a már karikákra vágott, megfőzött burgonyát megsütöm benne, majd a tányér aljára teszem. A szalonnát, virslit, paprikákat szintén kicsit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
118. Csokimáz 1.
118. Csokimáz 1.

Össze főzni. Ha ezzel a csokimázzal öntjük le sütit, a szeletelésnél a kést forró vízbe kell mártani, nem fog töredezni.Jól megszilárdul, nem fog csorogni, folyni. Igazi csokimáz!

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Kolbász fahajjal, a chorizo
Kolbász fahajjal, a chorizo

1 kg dagadó (bárányból izgalmasabb) két gerezd apróra vágott fokhagyma két csapott teáskanál őrölt fahéj két csapott teáskanál őrölt szegfűszeg két csapott teáskanál durvára őr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk