1 kókuszdió
víz
1 kókuszdióból:
kb. 0,5 dl kókuszvized,
7 dl kókusztejed és
kb. 150 gr kókuszreszeléked
A kókuszdió vásárlásánál mindenféleképpen rázd meg a kókuszdiót, hogy lötyög-e benne a kókuszvíz, mert csak ebből tudsz kókusztejet csinálni!
Megmutatjuk lépésenként, hogy mi hogy hasznosítjuk a kókuszdió minden egyes porcikáját:
1. lépés: Készítsd elő a következő eszközöket: turmixgép, kalapács, kés, hámozó és egy strapabíró vágódeszka.
2. lépés: Egy kés segítségével fúrj lyukat a kókuszdión látható három lyuk valamelyikébe. Keresd meg azt amelyik könnyen átlyukasztható, majd átfúrás után kicsit késsel tágítsd ki a lyukat.
3. lépés: Öntsd ki egy pohárba a kókuszvizet és szűrd át.
4. lépés: A vágódeszkán sok kicsi kalapácsütéssel repeszd szét a kókuszdiót, nem baj az sem, ha több darabban jön szét. Ezután már a külső kemény héjától meg tudod szabadítani a kés segítségével.
5. lépés: A hámozó segítségével szabadítsd meg a kókuszdiót a belső, barna héjától is.
6. lépés: Törd kisebb darabokra a kókuszt és szórd bele egy turmixgépbe, adj hozzá egy csipet sót egy egy evőkanál xilitet. Forralj fel 7 dl vizet (legjobb ha szűrt vizet) és öntsd bele a turmixba. Majd kapcsold be a turmixot és minimum 5 percig járasd. Ha lejárt az ideje, akkor egy sűrű szövésű szűrőn keresztül szűrd át (mi dupla szűrőt használunk, egy fémet és egy anyukám által organza anyagból varrt anyagdarabot).
Így végül megkapjuk a 7 dl leszűrt kókusztejet és a kb. 150 gr kókuszreszeléket.
A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÜvegbe és kész
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszevágjuk kockákra a megtisztított 3 kg burgonyát, tepsibe tesszük, meglocsoljuk olajjal, majd mehetnek rá a fűszerek ízlés szerint és 2 kiskanál só, megszórjuk kakukkfűvel, bazs...
Elkészítési idő: 90perc Nehézség: Könnyű1. A tojásokat, az átszitált kakaóport és a cukrot egy fém keverőtálba tesszük, még hidegen csomómentesre keverjük. A keveréshez legjobb, ha kézi habverőt használunk, azzal könnyen...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű