50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 2 ek tejföl, 1 tk cukor, 2 kk só, 15 dkg főtt-áttört burgonya, 0,5 dl olaj, + a tetejére szezámmag, mák, lenmag ízlés szerint
1. A kenyérsütő tartályába szép sorban belemérem a hozzávalókat.
2. Először a folyadékokat, majd a lisztet és a többit. Nálam az élesztő a tetejére kerül.
3. Beindítom az dagasztó-kelesztő programot.
4. Nem hagyom végig menni, csak addig, míg a kenyérsütő hallhatóan dolgozik. Mikor leáll, és már pihentetni, keleszteni kezdi a tésztát, én kiveszem egy tálba, letakarom, és úgy hagyom egy órán át pihenni. Ez idő alatt alaposan megnő.
5. Enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrom, majd lemérem és nyolc részre elosztom. 12 dkg-os tészták jöttek ki belőle.
6. Minden gombócot egyenként kb. 50 cm hosszú rúddá kell sodorni, majd U alakúra hajtva összetekerni a szálakat.
7. Így nyolc fonatot kapunk, amit egy sütőpapíros tepsire téve hagyok még pihenni egy jó húsz percet.
8. Ez idő alatt bemelegszik a sütő is.
9. A fonatokat megspriccelem vízzel, megszórom a magokkal és már mehet is a sütőben.
10. Kb 25 perc alatt sültek aranybarnára.
Kevés langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet sóval, cukorral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a két tojássár...
Elkészítési idő: 70 percA hozzávalókból tésztát dagasztunk(tudom hogy furcsa de vízzel kell az élesztőt futtatni!!!!) de teljesen simára hogy egy pici gumó se legyen benne olyan lágynak kell lennie mint...
Elkészítési idő: 2 óraAz élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre da...
Elkészítési idő:Ha margarinosan szeretnenk akkor 2-3 dkg margarin, de anelkul is mukodik. Addig dagasszuk mig sima gorcsmentes tesztank nem lesz. A kepen margarin mentes kenyerke van. Elso keles...
Elkészítési idő: