50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 2 ek tejföl, 1 tk cukor, 2 kk só, 15 dkg főtt-áttört burgonya, 0,5 dl olaj, + a tetejére szezámmag, mák, lenmag ízlés szerint
1. A kenyérsütő tartályába szép sorban belemérem a hozzávalókat.
2. Először a folyadékokat, majd a lisztet és a többit. Nálam az élesztő a tetejére kerül.
3. Beindítom az dagasztó-kelesztő programot.
4. Nem hagyom végig menni, csak addig, míg a kenyérsütő hallhatóan dolgozik. Mikor leáll, és már pihentetni, keleszteni kezdi a tésztát, én kiveszem egy tálba, letakarom, és úgy hagyom egy órán át pihenni. Ez idő alatt alaposan megnő.
5. Enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrom, majd lemérem és nyolc részre elosztom. 12 dkg-os tészták jöttek ki belőle.
6. Minden gombócot egyenként kb. 50 cm hosszú rúddá kell sodorni, majd U alakúra hajtva összetekerni a szálakat.
7. Így nyolc fonatot kapunk, amit egy sütőpapíros tepsire téve hagyok még pihenni egy jó húsz percet.
8. Ez idő alatt bemelegszik a sütő is.
9. A fonatokat megspriccelem vízzel, megszórom a magokkal és már mehet is a sütőben.
10. Kb 25 perc alatt sültek aranybarnára.
Első lépésként az élesztőt a cukros tejben elkevertem, hozzákevertem a lisztet és hagytam 3 órát felhabosodni. Majd e a picike élesztőt, a langyos vízzel elkeverem, hozzáadom a gyo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet átszitáljuk összekeverjük a sóval és a szezámmaggal, majd egy edényben beleöntjük a tejet a langyos vizet az olajat és hozzáadjuk a cukrot majd az élesztőt, elkeverjük ho...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálban egyenletesen sima tésztává kell gyúrnod. A vaj legyen szobahőmérsékletű, a víz langyos. Ha van dagasztási funkcióval is rendelkező...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát összeállítjuk, kelesztjük, kisodorjuk. Töltelékkel megkenjük, a széleit behajtogatjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű