2 dkg élesztő
2.5 dl tej
2 csapott evőkanál kristálycukor
csipetnyi só
40 dkg finomliszt
3 tojássárgája
A töltelékhez:
15 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
vaj a tepsi kikenéséhez,
kristálycukor
1 marék szeletelt mandula
A locsoláshoz:
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál kristálycukor
1.5 dl zsíros tejszín
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatom, a tészta hozzávalóit a dagasztógéppel kidolgoztatom, majd kb fél órát kelni hagyom.
A megkelt tésztát kinyújtom, megkenem a töltelékkel, feltekerem, és felszeletelem. Vajazott tepsibe rakom, majd hideg sütőbe teszem, és úgy kezdem el sütni, hogy a sütő melegedése közben meg tudjon kelni.
160-180°-os sütőben készre sütöm.
Még forrón meglocsolom a cukros tejszínnel és úgy hagyom kihűlni.
Első lépésként elkészítjük a kovászt. A kelt tésztát mindig ezzel a lépéssel kezdjük, hogy az élesztőnek legyen ideje felfutni. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta elkészítése : az élesztőt kevés langyos tejjel futassuk fel, és a hozzávalókból dagasszunk egy lágy tésztát. Kb. fél órát kelesszük. Ha a tésztánk megkelt osszuk el 6...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt a szokott módon cukorral, meleg tejben megáztatjuk. Majd a liszt közepébe öntjük, a tejet, margarint, 2 db tojást, vaníliás cukrot, citromhéjat, sót ízlés szer...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézLehet, hogy egy kevés tejet kíván még a tészta, a tojások nagyságától függően. Dagasztás után kelesztés következett, majd lisztezett felületen ketté vettem a megkelt tésztát. Egy-e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű