Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Rakott kelkáposzta


Írta:

Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


150 g kerek szemű rizs
só, bors
1 közepes fej kelkáposzta (1,2-1,4 kg)
1 kk. köménymag
1 babérlevél
3+4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma
40 g+6-8 szelet bacon vagy füstölt szalonna
2 ek.+1 kk. olaj
1 kk. édes-nemes pirospaprika
400 g vegyes darált hús
400 g tejföl
1 kisebb, piros húsú paprika
2-3 szál petrezselyem

Elkészítés:


1. A rizst sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A kelkáposzta leveleit lebontjuk, vastag, középső erüket húsverővel elvékonyítjuk. Enyhén sós, köménymaggal, babérlevéllel és 3 gerezd fokhagymával illatosított, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A tömörebb „szívet” a forrdogáló vízbe merítjük, folyamatosan leválasztjuk róla a leveleket, néhány percig főzzük, és ugyancsak konyharuhára terítjük.
2. A hagymát meghámozzuk, 40 g szalonnával együtt felaprózzuk, és 2 ek. olajban kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a darált húst és 4 gerezd áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd élénk tűzön, gyakran megkeverve puhára sütjük (15 perc).
3. 1 kk. olajjal kikenünk egy mélyebb sütőedényt, aljára terítjük a kellevelek felét, rásimítjuk a rizst, a húsragut és a tejföl felét. Betakarjuk a maradék kellevelekkel, tetején elkenjük a maradék tejfölt, és betakarjuk a bacon-/szalonnaszeletekkel.
4. 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük (30-35 perc), a sütőből kivéve 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!). A felkarikázott paprikával és petrezselyemlevelekkel díszítjük, kockákra bontva tálaljuk. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Változatok:
– Maradék megdarált pörköltből vagy hús nélkül, a hússal azonos módon elkészített gombaraguval is készíthetjük (800 g gomba szükséges hozzá, amelyet 50 g paradicsompürével, kevés provence-i fűszerkeverékkel, chilipaprikával, petrezselyemmel is ízesíthetünk).
– Nyersen és sült állapotban egyaránt jól tűri a mélyhűtést. Nyers változat: a fenti módon és sorrendben, kisebb adagokban, alutálkákba lerakjuk a hozzávalókat, majd felengedés nélkül tesszük a 200 °C-ra felforrósított sütőbe (a teljes sütési idő így kb. 1 óra!).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lábtörlő
Lábtörlő

A tésztát tepsi méretűre nyújtom. Zsírozott, lisztezett tepsibe emelem a kinyújtott tésztát(zsírpapírral bélelt tepsi is jó). Késsel hosszanti irányban végigvágom a tésztát, de a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött sült kifli
Töltött sült kifli

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejbegríz gombóc recept
Tejbegríz gombóc recept

A tejet a csipet sóval elkezdjük melegíteni. Kb félidőben hozzáadjuk a cukrot, majd fokozatosan a búzadarát és kevergetjük, hogy ne legyen csomós, és az egészet felforraljuk. Ha ké...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Rakott zöldbab (Zé)
Rakott zöldbab (Zé)

A rizst és egy evőkanál olajat 2 dl forrásban lévő vízbe teszünk és addig kevergetjük, amíg elkezd sűrűsödni, majd fedő alatt 130 fokos sütőben 20 percig pároljuk. Ezután olajon el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk