A paprikás csirkéhez
- 1,5 kg csirkemell
- 3 db csirkecomb alsó, fogós
- 1 csokor kapor
- 2 fej vöröshagyma
- 175 g tejföl
- 175 g joghurt
- 1 ek liszt
- 4 ek olaj
- 2 db kisebb paprika
- só
- 6 pohár víz vizespohár
- köménymag szemes
- bors
- pirospaprika édes-nemes
- gulyáskrém
A palacsintához
- 4 db tojás
- 1 csipet cukor
- 1 csipet só
- 1/2 kg liszt
- 1/2 liter tej
- 1 pohár szénsavas ásványvíz vizespohár
- 2 ek olaj
A húsokat alaposan megmossuk, megtörölgetjük, a hagymát felaprítjuk. Az olajat egy nagy és mély nyeles teflonserpenyőben felrakjuk melegedni.
Ha az olaj felforrósodott, akkor beledobjuk a hagymát és a köménymagot, mert ez utóbbi fűszer az aromáit a forró zsiradékban engedi ki és úgy hasznosítjuk. Rátesszük a csirkecombokat és a piruló hagymával forgatjuk, majd ha kezdi az olaj megpirítani, akkor az előzőleg kockákra vágott csirkemellet is közé tesszük. Ha a húsok már mind jól átpirultak, és levet is eresztettek, csakis akkor szórjuk rá a paprikát (por és karikákra vágott zöldség), a sót és ízlés szerint a gulyáskrémet. Felöntjük 6 pohár vízzel és fedő alatt párolódni, puhulni hagyjuk.
Ha a paprikás csirke "leve" elfő, akkor utántöltjük mindaddig, amíg meg nem puhul a fedő alatt. Ha a hús megpuhult, akkor egy evőkanál lisztet a joghurttal és a tejföllel összekeverünk, adunk hozzá gulyáskrémet, majd az apróra vágott kaprot és elkeverjük a hússal, így lesz igazi finom szaft, amivel még összefőzzük egy kicsit, majd lehúzzuk a tűzről.
A palacsintához a tojásokat felverjük, sót, cukrot adunk hozzá egy-egy kiskanállal, a lisztet is, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet, amíg egy egyenletes masszát nem kapunk. A sűrűség és a letapadás elkerülése érdekében felöntjük ásványvízzel (régebben szóda) és azzal is felverjük. Olajat melegítünk egy kis lábasban, majd 1 kiskanálnyit adva a palacsintasütő serpenyőbe a folyékony tészta alá, a palacsintákat megsütjük.
Ha elkészültek a palacsinták és a paprikás csirke kissé hűlt, akkor egy lukacsos, nyeles kiemelővel kivesszük a húsokat, amiket késsel egészen apróra vágunk. Nem baj, ha egy kis szaft megy mellé, ez lesz a töltelék. A palacsintákat kb. két evőkanál hússal megtöltjük. Egy evőkanál olajat teszünk egy tepsibe, a megtöltött palacsintákat sorban elhelyezzük benne, majd a szaft felével meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki az összesütéskor. 250 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Külön melegített szafttal forrón tálaljuk.
A burgonyákat hámozás után 2 mm vastag karikákra vágjuk. (Erre a célra én egy éles, univerzális reszelőt használok, ami hullámosra vágja az uborkát, krumplit.) A cukkinikat héj...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KözepesA pacalt több vízben átmosom, forró vízzel leforrázom, majd csíkokra vágom. A bográcsot a zsírral körbekenem, a maradékot az alján hagyom, és ezen megpárolom a vörös hagymát. Megfu...
Elkészítési idő: 6 óra Nehézség: NehézA combokat – ha a bőrüket lefejtettük – a forgóknál kettévágjuk (ha szárnyak is kerülnek bele, a forgónál azt is kettévágjuk) és besózva félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk és fi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szalonnát zsírjára pirítom, kiveszem a lábasból és félre teszem. A visszamaradt zsíron megpirítom az apróra vágott hagymát, megszórom, fűszerpaprikával ráteszem a kicsi kockára v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű