60 dkg liszt
4 dl tej
2,5 dkg élesztő
4 dkg cukor
6 dkg margarin
1 kávéskanál só
1 db tojás (a kenéshez)
A hamburgerhúshoz:
1 kg darált hús
2 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db tojássárgája
só
bors
ételízesítő
petrezselyem
bazsalikom
Valamint:
saláta
sajt
ketchup
mustár
majonéz
paradicsom
uborka
hagyma
A hamburger zsemle elkészítése:
A hamburgerzsemléhez az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A margarint meglangyosítjuk, majd az egészet összegyúrjuk a liszttel és a sóval. A kész tésztából 1 hatalmas zsemlét formázunk, majd 25 percig kelesztjük. Megkenjük a felvert tojással, szép pirosra sütjük (kb. 180-200 fokon).
A hús elkészítése:
A hamburgerhúshoz a darált húst összegyúrjuk az aprított hagymával és fokhagymával, valamint a többi hozzávalóval, 1 órát pihentetjük hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, majd pogácsákat formázunk a masszából (lehet egy nagyot is, de ha többet csinálunk, úgy egyszerűbb), és olajban kisütjük.
A zsemlét félbevágjuk, megtöltjük a húspogácsával, salátával, sajttal, hagymával és tetszés szerinti ízesítőkkel.
A lisztben a sót kézzel elkeverjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat és a langyos víz egy részét. Az ujjaink hegyével elkezdjük összedolgozni, ha szükséges a maradék...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst megtisztítjuk, szárazra töröljük, felszeleteltjük, megsózzuk, megborsozzuk és átkenjük a mustárral. A felvert tojásokat elkeverjük a tejjel. A zsemlemorzsát elkev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát megpucoljuk, apróra kockázzuk. Az oregánó leveleit lecsipkedjük, felaprítjuk. A májat megtisztítjuk az inaktól és az erektől, nagyobb darabokra vágjuk. A vajat habzásig...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű--A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és lereszeljük. -- A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű