1 kg franciasaláta keverék
5-6 db ecetes uborka
1 db nagyobb alma
1 liter majonézmártás
A franciasalátához először készítsd elő a főznivaló zöldségeket. Ehhez a legegyszerűbb, ha a Magyarországon mindenhol kapható, mélyhűtött franciasaláta keveréket használod. Ezt tedd forró, sós vízbe, és attól függően, hogy mennyire roppanósan szereted a zöldségeket, főzd 8-15 percig.
2. Vágd a zöldségekhez hasonló méretű kockákra az uborkát és az almát. Tedd őket egy nagyobb tálba, és forgasd bele egy fél evőkanál uborkalébe, ettől nem fog az alma megbarnulni.
Közben készítsd el a majonézmártást. Fontos, hogy itt nem a klasszikus vagy bolti majonézről van szó, hanem a majonézes salátáinkhoz használt, tejfölös szószról, aminek a receptjét ide kattintva találod: majonézmártás recept. (1 liter majonézmártás 6 dl majonézből és 4 dl tejfölből készül.)
Szűrd le a megfőtt zöldségeket, és öntsd őket abba a tálba, amiben az uborka és az alma van.
Várj egy keveset, amíg a zöldségek kihűlnek.
Nem szükséges teljesen lehűlniük, csak forróak legyenek. Amúgy ha melegebbek a zöldségek, akkor jobban magukba szívják a majonézes mártást, és így ízletesebb lesz a franciasaláta.
Öntsd a majonézmártást a zöldségekre, és keverd jól át az egészet.
Takard be egy frissentartó fóliával, és tedd be a hűtőbe legalább 2 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át hagyod az ízeket összeérni.
3. Közben készítsd el a majonézmártást, aminek a receptjét ide kattintva találod: majonézmártás recept.
4. Szűrd le a megfőtt zöldségeket, és öntsd őket abba a tálba, amiben az uborka és az alma van.
5. Várj egy keveset, amíg a zöldségek kihűlnek (10-15 perc).
6. Öntsd a majonézmártást a zöldségekre, és keverd jól át az egészet.
7. Takard be egy frissentartó fóliával, és tedd be a hűtőbe legalább 2 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át hagyod az ízeket összeérni.
A franciasaláta (franciasaláta / francia saláta helyesírásáról lásd a recept alatti részt) vitathatatlanul a magyar konyha egyik legkedveltebb majonézes salátája.
Nemcsak elkészíteni könnyű, de a franciasaláta ma szinte valamennyi, közepes vagy nagyobb élelmiszerüzletben előre elkészítve is megvásárolható. Azonban a bolti franciasaláták, és sajnos sokszor a háziak is, nem többek némi majonézes zöldségnél.Az igazi franciasaláta titka ugyanis az, hogy a főtt zöldség hozzávalókon kívül – asárgarépa, fehérrépa, krumpli és borsó – még tartalmaz legalább egy roppanósabb, savanykásabmi általában elemet is. Ez lehet ecetes uborka vagy alma, de én mind a kettőt javaslom beletenni. Ettől lesz franciasaláta igazi, egyedi saláta, és több annál, mintha csak szétfőtt zöldségeket összekevernénk a majonézzel.
A brokkolit rózsáira szedjük, a répát megtisztítjuk felvágjuk és megfőzzük sós vízben, majd leszűrjük.. A sajtot, a sonkát, csirkemellet, és a pritaminpaprikát egyforma kis kockák...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojásokat megmossuk,majd hideg vízbe tesszük.A vízbe egy csapott evőkanál sót teszünk.A tojásokat 10 percig főzzük,majd hideg vízzel lehűtjük,és megpucoljuk.Közben mély tálban a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tojásokat 10 percig főzzük, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ehhez hozzáadjuk a krémsajtot, átnyomott fokhagymát, sót, borsot és majonézt. A krémet kikeverjük majd meghintjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegfőzzük és megpucoljuk a tojásokat, félbevágjuk őket, és egy kiskanállal kikotorjuk a belsejüket. A tojássárgákhoz hozzákeverünk egy kis mustárt, majonézt, tejszínt, só, bors, m...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz