60 dkg. liszt
- 2 tojás sárgája
- 1 db. margarin - 25 dkg.
- 10 dkg. zsír - lehet kevesebb is
- 3 dkg. élesztő
- 2dcl langyos tejföl-ebbe felfuttatni az élesztőt egy csipet cukorral
- 2 csapott kávéskanál só
- 15 dkg. reszelt sajt bele + 5 dkg. a tetejére
- 1 tojássárgája a tetejére kenni
A langyos tejfölbe megfuttatni az élesztőt, közben a vajat a mikróba picit megolvasztani. A a lisztet, olvasztott margarint, tejfölös élesztőt, sót, tojást és a kis zsírral és a reszelt sajttal összedolgozni. Fél órát a hűtőbe pihentetni, majd 3 x nyújtani és hajtogatni fél óránként.
Újjnyi vastagra nyújtani, megkenni tojássárgájával, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatni és reszelt sajttal megszórni. 10-15 percet még pihentetni keleszteni a tepsibe és előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt 180 fokon megsütni ... közepes lángon.
Hajtogatás: A tésztát 1-2 cm-re kinyújtjuk téglalap alakúra, képzeletben harmadoljuk vízszintesen, majd a felső harmadot behajtuk középre, erre pedig ráhajtuk az alsó részt. Hosszúkás téglalapot kapunk. Ezt függőlegesen képzeletben szintén három részre harmadoljuk, a bal oldalit behajtuk középre, majd erre hajtjuk a jobboldali részt.
A gombát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd felszeleteljük. A sonkát vékony szeletekre vágjuk. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leöblítjük és lecsepegtetjük, végül kevés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a parmezánt, hozzáöntjük a tejszínt, és kevergetve felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. 2. Közben a petrezsely...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy tepsibe 6 kanál étolajat teszünk, melyre a kocka tésztát egyenletesen elosztjuk (nyersen!). A többi hozzávalót (cukor, kefír, tejföl, tej, tojás) kikeverjük, majd a tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű