500 g sárgarépa
300 g zellergumó (nyers)
200 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
1 db citrom (héja, és leve)
60 g kristálycukor
50 ml étolaj
40 g mustár
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
1 nagy fej vöröshagyma
250 g tejföl (20%-os)
só
bors - fekete (tört)
1 L alaplé - csirke
A sárgarépát meghámozzuk, és vastagabb karikákra vágjuk.
A zellergumót meghámozzuk, és feldaraboljuk.
A petrezselyemgyökeret is meghámozzuk, és szintén felkarikázzuk.
A vöröshagymát megpucoljuk, és felszeleteljük.
Egy lábosban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a kristálycukrot, és karamellt készítünk. Vigyázzunk, meg ne égjen a cukor, mert akkor keserű lesz! Szép aranybarnának kell lennie!
A karamellhez adjuk a szeletelt vöröshagymát.
Kb. 2 perc pirítás után hozzáadjuk a zöldségeket.
5 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével.
Fűszerezzük babérlevéllel, frissen őrölt fekete borssal, citrom reszelt héjával, és citromlével.
Sózzuk, majd fedő alatt puhára főzzük.
Ha a zöldségek megpuhultak, kivesszük belőle a babérlevelet, és egy botmixerrel simára turmixoljuk.
Hozzáadjuk a mustárt, tejfölt, és egy habverővel simára keverjük.
El is készült a klasszikus vadas mártás! Főtt, vagy párolt húsokhoz ajánljuk. Ideális burgonya krokett, vagy burgonya fánk mellé!
https://cookpad.com/hu/receptek/1926085-klasszikus-vadasmartas
A padlizsánt tepsiben jól megsütjük, besózva lefedjük: ezután könnyen lejön a héja. A meghámozott padlizsánokat összevágjuk. A hagymát apróra vágjuk vagy ledaráljuk, olajban párol...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a cukrot, ha elolvadt a cukor hozzáadunk minden alapanyagot. Nagyon lassú tűzőn kb 45 percig főzzük, amíg szépen besűrűsödik...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKockára vágom a paradicsomot, felszeletelem a paprikát, felaprítom a hagymát, fokhagymát és beleteszek mindent egy lábasba, a sóval, borssal, szegfűszeggel, babérlevéllel, cukorral...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél liter tejet 3 evőkanál cukorral és egy darabka vaníliával felfőzünk. Három tojássárgáját 3 evőkanál cukorral, 1 evőkanál liszttel simára keverünk, egy kevés tejjel hígítjuk, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes